Romet Kreek • 30. aprill 2013
Jaga lugu:

Nikkei 225 on deformeerunud

Bloomberg kirjutab, et Jaapani aktsiaturu baromeeter Nikkei 225 indeks on deformeerunud, kuna ühe ettevõtte osakaal indeksis on kasvanud indeksis suuremaks, kui mistahes varasemal ajal viimase 12 aasta jooksul.

Aasia suurima rõivamüüja Fast Retailingu arvele võib panna 1/6 Nikkei 225 viimase kahe aasta 49% tõusust. Selle aktsia osakaal indeksis on 10% ehk mõju on  suurem, kui Toyota Motori, Mitsubishi UFJ Financial Groupi, Honda Motori, Japan Tobacco ja NTT DoCoMo mõju kokku. Nikkei 225 probleem seisneb selles, et see indeks on arvestatud aktsia hindade alusel, mitte nagu enamus indeksites turukapitalisatsiooni alusel. 62aastane indeks on Jaapani 4,39 triljoni dollarilise aktsiaturu aktsiaderivatiivide levinuim alusvara.

„Nikkei 225 on deformeerunud,“ ütles Mitsubishi UFJ Morgan Stanley  vanemstrateeg Norihiro  Fujito. „See ei peegelda Jaapani aktsiaturgu, kuigi Nikkei on üldtuntud ja sellel pööratakse enim tähelepanu.“

Fast Retailing on Uniglo rõivakaupluste keti operaator. 26. aprillil sulgus aktsia hind rekordkõrgel 35 700 jeenil.

„Maaklerfirmade oma kontol kauplejad võivad kaubelda Fast Retailingut, et manipuleerida Nikkeid,“ ütles Myojo varahalduse juhatuse esimees Makoto Kikuchi. „Ühe ettevõtte aktsia, mis avaldab nii suurt mõju indeksile, on probleemne ning indeksi arvestaja peaks selle teemaga tegelema.“Sarnaselt Nikkei 225-le arvestatakse ka Dow Jonesi tööstuskeskmist.

Jaapani alternatiivne aktsiaindeks on 1698 ettevõtete aktsiatest koosnev Topix indeks. Selles indeksis on suurima osakaaluga Toyota Motori aktsia (4,6% indeksist).  Fast Retailing on selles indeksis suuruselt alles 50nda osakaaluga.

Fast Retailingu 64aastane asutaja Tadashi Yanai on ettevõtte suurim omanik 46% osakaaluga. Ta on Jaapani rikkaim mees 18,1 miljardi dollarilise varandusega.

 

 

 

 

 

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum