Sirje Rank • 3. juuni 2013 kell 10:49

Ameeriklased kaotavad oma riskijulgust

Ameeriklased on läbi aegade olnud uhked, et oma unistuste nimel ollakse valmis kõik mängu panema - täna kirjutab Wall Street Journal, et riskipelgus on maad võtmas ka USAs.

Märgilisteks näitajateks toob leht välja, et firmad palkavad ka headel aegadel vähem uusi töötajaid, investorid investeerivad vähem alustavatesse ettevõtetesse, ameeriklased loovad vähem uusi ettevõtteid ning on vähem varmad ametit vahetama, et kasutada uusi võimalusi.

Kõik kokku võib aidata seletada ka seda, miks majanduskriisidest toibumine on järjest aeglasem.

1982. aastal moodustasid uued firmad, mis olid tegutsenud vähem kui viis aastat, umbes poole kõigist USA firmadest. Aastaks 2011 oli nende osakaal kahanenud kolmandikule. Sama perioodi jooksul kahanes uute firmade palgal töötavate inimeste osakaal 11%-le varasemalt enam kui 20%-lt.

Näib, et ka investorite entusiasm alustavate firmade vastu on kahanemas. Läinud aastal kahanes USAs investeeritud riskikapital 10% ning pole veel PriceWaterhouseCoopersi andmeil kriisieelsel tasemel taastunud.

Vähenenud on riigisisene tööjõu liikuvus. Oma osa on siin kindlasti kinnisvaraturu kriisis, mille tagajärjel on mitmete majapidamiste kodulaenud suuremad vara väärtusest. Kuid trend algas juba enne krahhi ning on selges korrelatsioonis sellega, et töökohta vahetatakse harvemini.

Ka firmad võtavad vähem riske - uute töötajate palkamise asemel hoitakse rohkem sularaha. 2012. aasta lõpus oli USA keskpanga andmeil firmade varadest 5,7% sularahas, võrreldes vähem kui 3%ga kolm kümnendit tagasi.

Majandusanalüütikutel toimuvale lihtsat seletust ei ole. Nimetatud on tervishoiukulude kasvu, mis muudab riskantsemaks nii ameti ülesütlemise kui uue töötaja palkamise. Karmistunud immigratsioonireegleid, mis takistavad mujalt tulevaid ettevõtlikke inimesi. Samuti elanikkonna vananemist - noored on varmamad ettevõtteid looma ja töökohti vahetama. Ent juba vahetavad ka nooremad töökohta harvemini.

Ühe põhjusena toob leht ära ka suurfirmade kasvava domineerimise varsti pea kõigis valdkondades, mis muudab uute tulemise raskeks. 2008. aasta oli Ameerikas esimene, mil enam kui 500 töötajaga suurfirmade palgal oli rohkem inimesi kui väikefirmade palgal. See trend on jätkunud.

Kui aga riskivõtjaid on vähem, kohaneb majandus aeglasemalt ning lootus uute Wal Martide või Amazonide tekkeks on väiksem, nendib leht.

Teise maailmasõja järel kaheksakümnendate lõpuni USA majandust tabanud majanduslangustest toibuti reeglina veidi enam kui 20 kuuga. Siis tempo aeglustus. Praegu on USA majandus languse järel kasvanud juba ligi neli aastat, kuid hõive pole ikka veel kriisieelsel tasemel taastunud.

Hetkel kuum