Rivo Sarapik • 28. juuni 2013 kell 9:23

Tool suurendas osalust Baltplastis

Toomas Tooli osalus kasvas Baltplastis (endise nimega Esmar) pärast kevadist aktsiakapitali laiendamist veelgi.

Aprillis teatas ettevõte kahe miljoni uue lihtaktsia väljastamisest. Senistel aktsionäridel oli õigus märkida uusi aktsiaid võrdeliselt oma aktsiate nimiväärtuse summaga kahe nädala jooksul pärast 3. aprillil aktsiakapitali laiendamise otsuse tegemist. Baltplastist kuulus kevadel 55% Toomas ja Mari Toolile, 30% Ellen ja Tiina Nellisele ning ülejäänud 15% firmast jagunes väiksemate aktsionäride vahel. Mai lõpu seisuga kuulub Toomas Toolile 43,58% Baltplastist, Mari Toolile 18,34% ja ülejäänud aktsionäride osalus jääb alla 10%.

Nõukogu liige kutsutakse tagasi. Ettevõtte juhatus, kuhu kuulub Risto Mägi, teatas täna aktsionäride üldkoosoleku kokkukutsumisest 23. juulil, et kinnitada mullune, kahjumiga lõppenud 2012. aasta aruanne, valida uus audiitor (RKT OÜ) ja kutsuda nõukogust tagasi Mart Mutso. Viimase asemele valitakse omanike häältega uus liige.

Esmari näol on tegemist endise Kirovi kalurikolhoosi järglasega. Majandi omanikeks said peale kolhoosikorra kokkuvarisemist selle töötajad. Tooli kätte liikus jäme ots firmas 1999. aastal. Pärast toidutööstuste pankrotistumist ja sulgemist sai Esmarist sisult kinnisvara omav ettevõte. Kevadeks allesjäänud väikeaktsionärid olid enamuses pensioniealised ja kevadisel üldkoosolekul osales neid alla kümne.

Äri ei edene. Äripäev kirjutas Esmari kontserni äridest märtsi alguses, kuna firma avaldas hiljuti oma 2011. aasta aruande. Ärilise poole pealt pole Esmar viimastel aastatel edukas olnud. Firma konsolideeritud käive oli 2011. aastal küll 12,7 miljonit eurot ja kasum 1,4 miljonit eurot, kuid selle kõrval oli ettevõtte audiitor teinud mitu märkust, mille järgimine vähendaks tunduvalt firma omakapitali. Samal ajal on suur osa varem Esmarile kuulunud kinnisvarast viimastel aastatel liikunud Toomas ja Mari Tooli nimele. Tool ise ütles märtsi alguses, et Eesti ärid on poolsurnud miniärid. „Kui hästi läheb, on pisike kopikas kasumit või null,“ märkis ta ja lisas, et tegelikult pakivad nad siin otsi üldse kokku.

Lisaks Esmarile on Toomas ja Mari Toolil osalused Tallinna börsil noteeritud ASis Silvano Fashion Group ja ASis Arco Vara. Märtsi teisel nädalal tegi ta Arco Vara teiste omanike Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingasega aktsiate vahetustehingu, andes neile Arco aktsiate vastu Silvano aktsiaid. Selle tehinguga sai Esmari praegune tütarfirma Baltplast Arco Vara suurimaks omanikuks ja ettevõtte osalus Arcos kasvas 28%ni. Silvanost omas Tool viiendikku, olles ka seal suurimaks aktsionäriks. Ta on Silvano nõukogu esimees ning kuulub samal ajal ka Arco Vara nõukogusse.

Sel nädalal teatas Silvano Fashion Group börsile, et 21. juunil müüs Toomas Tool oma osaluse Silvanos abikaasale Maria Toolile. Nüüd on Silvano 20,30% omanik Mari Tool.

Hetkel kuum