20 september 2013

Edukas eksportija: see on alles algus

Kriisi ajal Eestist välisturgudele suundunud ning mullu rekordiliselt ekspordikäivet kasvatanud projekteerimis- ja ehitusettevõte Ideab Project Eesti kannab piiri taga auga oma nimes sõna Eesti.

Ettevõte saavutas mullu rekordilised majandusnäitajad – käive pea 30 mln eurot – ja paisutas kordades nii müüki kui ka kasumit. Juhatuse liige ja osanik Galina Nikitina tõdes, et kiire kasvuga firma on veel algstaadiumis. "Meil on kogemus, aga see on alles algus ja esimene start," nentis ta.

Küsimustele vastab Ideab Project Eesti juhatuse liige Galina Nikitina: 2012 oli teie ettevõtte jaoks igas mõttes rekordiline ning äri õitseb?See aasta tuleb ka üldsegi mitte halb. Järgmisel aastal natuke kukume, sest oleme projekteerimisstaadiumis. Oleme praegu arenemisstaadiumis ning otsime uusi projekte. See äri ei ole kerge, on palju nüansse ja raskusi. Minu tööpäev näiteks algab juba kell 6, sest meil on Mongooliaga ajavahe.

Mida tegite eelmisel aastal teistmoodi?Valmistusime uutele turgude sisenemiseks. Saime 2008 EASilt eksporditoetust, mis aitas lahendada mõningaid ülesandeid uute turgude minemiseks. Aastail 2008–09 tegelesime ekspordiprogrammiga, 2010 saime uusi tellimusi, kuid käive jäi tagasihoidlikuks, sest tegelesime projekteerimisega. 2011 alustasime ehitamisega – kaks projekti oli Venemaal ja üks Tatarstanis. Edu seisneb selles, et teeme edukalt projekte, mis on täna aktuaalsed ja perspektiivikad.

Tänu välisriikidele on teie käive kasvanud?Jah. Meil on filiaal ka Mongoolias, mis on meie jaoks uus turg. Järgmine turg, kuhu plaanime minna, on Kasahstan. Loomulikult laieneme edasi Venemaal ja Valgevenes, sest seal on, kuhu areneda. Meil on väljatöötanud oma toodang: energiasäästlikud majad ja viiekorruselised kortermajad. Vaatame läbi ka üht uut huvitavat pakkumist, mis puudutab parkimismaja ehitust.

Töötate riikides, kuhu teised Eesti ettevõtjad väga ei kipu minema.Miks?Valgevenes on palju Eesti ettevõtjaid, ka Venemaal. Seega me ei ole ainukesed. Mongoolia on muidugi keerulisem riik, kus on erilised inimesed, kes vajavad teistsugust lähenemist.

Mis riikidesse plaanib Ideab Project Eesti veel minna ning mis ekspordisoovitusi nad annavad, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Indrek Kald, Alyona Stadnik

Hetkel kuum