Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna Veel väiksem kasum

  Tallinna Vee reedel avaldatud tulemus tuli analüütikute oodatust veidi kehvem, kuigi analüütikud erilist kasvu ettevõttelt ei oodanud. Kulud kasvasid tuludest kiiremini.

  Tallinna Vee III kvartali kasumiks tuli vaid 5,8 mln eurot ehk 10,5% mullusest vähem. Käive kasvas 0,4%, 13,1 mln eurole, vastates Swedbanki ­ootusele. Analüütikud ei oodanud Tallinna Vee kolmanda kvartali tulemusest erilist kasvu.
  LHV Pank ootas kasumi 0,1% kasvu 6,5 mln eurole. Swedbank ootas Tallinna Vee puhaskasumi 4% vähenemist, 6,2 mln eurole. Kui LHV pank ootas Tallinna Veelt 2,1% käibekasvu, siis Swedbank käibe jäämist mullusele tasemele. Vastavalt olid käibeootused 13,4 mln eurot ja 13,1 mln ­eurot.
  Nii LHV pank kui ka Swedbank on andnud pangale neutraalse soovituse. LHV panga Tallinna Vee aktsia õiglase hinna vahemik on 10,10 kuni 10,90 eurot. Swedbanki Tallinna Vee aktsia hinnasiht on 10,40 eurot. SEB Enskilda Tallinna Vee aktsiasoovitus on hoia ja hinnasiht 11 eurot.
  “Esmase kommentaarina võin öelda, et silma jäid oodatust kõrgemad toodete ja teenuste kulud – saastetasud ja muud kulud –, aga ka madalamad üldhalduskulud,” ütles kommentaariks LHV panga analüütik Joonas Joost. “Ärikasum jäi ca 4,5% alla ootuste. Ootasime ka suuremat positiivset efekti intressi-swap’i lepingute väärtuse muutumisest mille tõttu oli kvartali puhaskasum ca 10–11% meie ootustest madalam.”
  Aktsiate tagasiostu ei kaaluta. Üks põhjus, miks kulud kasvasid, oli saastetasu aastane 233% kasv, mis kasvas 360 000 euro võrra. Reoveepuhastusjaamas toimus intsident, millest tulenevalt ei suudetud lühiajaliselt kogu sissetulevat reovett puhastada. Selle intsidendi tulemusel rakendusid ettevõttele kõrgendatud saastetasu tariifid, mis tõstsid saastetasu koos lisanduva tulumaksuga 0,37 mln euro võrra. Kui intsidendi mõjusid mitte arvestada, siis vähenes saastetasu 0,01 miljonit eurot ehk 7,8%.
  Veebiseminaril vastati küsimusele, kas selliste intsidentide vastu saab kindlustust osta, et seda ongi tehtud, kuid maksimumkaitse on liiga väike.
  Dividendide maksmise asemel aktsiate tagasiostu ei kaaluta, kuna see ei läheks kokku aktsionäride lepinguga. Ettevõte soovib vähemasti säilitada dividendide taseme reaalväärtuses ehk dividendide kasv võrdub inflatsiooniga.
  “Tegeleme kuludega igal kulureal ja kui see on võimalik, siis me seda ka teeme,” ütles ettevõtte finantsdirektor Riina Käi küsimuse peale, kas kulusid ei saaks rohkem koomale tõmmata.
  Vee erikasutustasu määr suurenes ja peaasjalikult seetõttu kasvas see kulu 8,8%, 0,25 mln eurole. Kemikaalikulud vähenesid kolmandas kvartalis aastaga 0,4%, 0,46 mln eurole, kuna puhastati vähem heitvett. Elektrikulud vähenesid 13,8%, sest tootmismahud vähenesid.
  Kuid need on suhteliselt väikesed kulud võrreldes põhitegevuse püsikuludega, nagu tööjõukulud, kulum ja muud kulud, mis suurenesid 16%. Seetõttu vähenes brutokasum 8,8% ja ulatus 7,4 miljoni euroni. Ärikulud vähenesid 4,5%.
  Vähendas intressiriske. 2013. aasta samas kvartalis oli kvartalis swap (intressivahetuse) lepingute õiglaste väärtuste ümberhindamise mõju muutus positiivne 0,28 miljoni euro võrra. Ettevõte vähendas enamiku ujuva intressiga laenu intressiriske, sõlmides swap’i-lepingud. Swap’i-lepingud on sõlmitud 75 miljoni euro peale, seega 20 miljonit eurot on siiani ujuva intressiga laenud. Praegu on nende lepingute ennustatav õiglane väärtus jätkuvalt negatiivne, kogusummas 2,64 miljonit eurot.
  2013. aasta kolmandas kvartalis oli ettevõtte efektiivne intressimäär 3,21%, mille tulemusel olid intressikulud 0,78 miljonit eurot, võrreldes 3,25% intressimääraga ja 0,79 miljoni euro suuruse intressikuluga 2012. aasta kolmandas kvartalis.
  Tulude poole peal vähenes vee- ja kanalisatsiooniteenuste müük 0,6%, 11,67 mln eurole. Era- ja juriidilistele klientidele osutatud veemüügi ning reoveeteenuse tulu nii teeninduspiirkonnas kui ka väljaspool andis müügitulust 88,9%, 6,1% tuludest tuli Tallinna linnalt sademetevete kogumise süsteemide käigushoidmise ja hoolduse tasust ning 5,0% muudest töödest ja teenustest. Erakliendid ostsid 0,2% vähem vett ehk 5,77 mln eurot, müügilangus tuli just korterelamutest. Äriklientidele müük kasvas 1,4%, 4,68 mln eurole tänu majutusasutustele. Väljaspool teeninduspiirkonda vähenes müük 6,4%, 10,3 miljonile eurole, peamiselt sademetevee muutuse tõttu. 2013. aastal ei ole ettevõttel õnnestunud hinda tõsta ja seetõttu kehtisid 2012. aasta hinnad.
  Kohtuveskid jahvatavad aeglaselt. Tallinna Vee juhatuse esimees Ian Plenderleith rääkis aeglaselt töötavatest kohtuveskitest ning märkis, et konkurentsiamet ei käitu Tallinna Veega samamoodi kui Kunda vee-ettevõttega. Alates erastamisest investeeritud kapitalilt keskmiselt teenitud tulukuse määr on jätkuvalt 6,2%. Ettevõte teatas, et on korduvalt toonitanud oma usku läbipaistvasse regulatsiooniprotsessi, ning soovi arendada sisukat dialoogi, mis arvestaks 2001. aastal sõlmitud erastamislepinguga.
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.