Indrek Kald • 31 oktoober 2013

Tõnu Mertsina: ekspordiks suunatud toodang väheneb

Töötleva tööstuse ettevõtete ekspordiks suunatud toodangu osakaal on tänavu järk-järgult vähenenud, kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina tööstustoodangu statistikat.

Kui esimeses kvartalis müüdi välisturule 73% toodangust, siis kolmandaks kvartaliks vähenes see 70%ni, lisas ta panga pressiteates. Septembris müüdi välisturule 3% vähem toodangut kui aasta varem.

Pärast üheksa kuud kestnud mõõdukat kasvu läks töötleva tööstuse toodangu maht augustis aastatagusega võrreldes kergesse langusesse, mis septembris veelgi süvenes. Eelmise aasta septembriga võrreldes tootsid töötleva tööstuse ettevõtted 2% võrra vähem toodangut. Töötleva tööstuse toodang vähenes ka kuises võrdluses.

Põhimõju tuli elektroonikatoodete väiksemast ekspordist, mis langes nii aastatagusega kui ka kuises võrdluses enam kui viiendiku võrra. Kui varem on elektroonikatööstus töötleva tööstuse toodangut üleval hoidnud, siis septembris vähenes selle toodang aastatagusega võrreldes järsult 15% ning selle languse mõju kogu sektorile oli domineerivalt kõige suurem, märkis Mertsina.

Töötleva tööstuse langusele aitas tema sõnul oluliselt kaasa ka elektriseadmete ning masinate ja seadmete tootmise mahu vähenemine. Elektriseadmete toodang on sellel aastal vähenenud keskmiselt 8% ning masinate ja seadmete toodang 5%.

Enim toetasid töötleva tööstuse toodangumahu kasvu aga puidu- ja toiduainetetööstus, kus toodang kasvas vastavalt 9% ja 7%.

Samal ajal müüsid rõivatootjad välisturule ligikaudu 30% rohkem toodangut kui aasta varem, toiduainetetööstus veerandi võrra ning puidutööstus ja elektriseadmete tootjad viiendiku võrra rohkem. Toiduainetetööstuses kasvas kiiresti nii liha-, kala-, piimatoodete kui maiustuste eksport.

Siiani on toiduainetetööstuses välisturule suunatud müügi osakaal töötleva tööstuse ettevõtete hulgas olnud üks tagasihoidlikumaid – ligikaudu kolmandik, sõnas Mertsina. Samas on toiduainetetööstuse eksport suurenenud sellel aasta juba keskmiselt 14%, mis aitab välisturule suunatud müügi osakaalu ka tasapisi kasvatada.

Kui Eestis on tööstustoodang kasvanud käesoleval aastal keskmiselt 4% ja sealhulgas töötleva tööstuse toodang 3%, siis meie peamiste kaubanduspartnerite tööstustoodang on vähenenud. Soomes ja Rootsis on tööstustoodang selle aasta esimese kaheksa kuuga alanenud 4%, Venemaa töötleva tööstuse toodang vähenes augustis juba neljandat kuud järjest.

Vaatamata tööstustoodangu langusele on nii Eestis kui Euroopa Liidus tervikuna tööstuse kindlustunne Mertsina sõnul suurenenud. Kui septembris kasvas eurotsooni ostujuhtide koondindeks (PMI) kuuendat kuud järjest ning tõusis 27 kuu kõrgeimale tasemele, toimus oktoobris kerge korrektsioon allapoole. "See tuli tõenäoliselt teenuste sektorist, kus majandusaktiivsus paranes vaid marginaalselt," märkis ta.

Samal näitas töötleva tööstuse toodangu kasv kiirenemise märke. Septembrikuu seisuga PMI viitab kolmandal kvartalil ligikaudu samasugusele euroala SKP kasvule, kui teises kvartalis.

"Meie peamiste kaubanduspartnerite suhteliselt vilets majandusseis koos nõrgema nõudlusega pärsib jätkuvalt Eesti tööstusettevõtete eksporti. Samas ootame maailmamajanduse paranemise toel nendes riikides nõudluse tugevnemist, mis lubab eeldada ka töötleva tööstuse ekspordivõimaluste ja toodangumahu kasvu paranemist," selgitas Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Hetkel kuum