Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tõnu Mertsina: ekspordiks suunatud toodang väheneb

  Töötleva tööstuse ettevõtete ekspordiks suunatud toodangu osakaal on tänavu järk-järgult vähenenud, kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina tööstustoodangu statistikat.

  Kui esimeses kvartalis müüdi välisturule 73% toodangust, siis kolmandaks kvartaliks vähenes see 70%ni, lisas ta panga pressiteates. Septembris müüdi välisturule 3% vähem toodangut kui aasta varem.
  Pärast üheksa kuud kestnud mõõdukat kasvu läks töötleva tööstuse toodangu maht augustis aastatagusega võrreldes kergesse langusesse, mis septembris veelgi süvenes. Eelmise aasta septembriga võrreldes tootsid töötleva tööstuse ettevõtted 2% võrra vähem toodangut. Töötleva tööstuse toodang vähenes ka kuises võrdluses.
  Põhimõju tuli elektroonikatoodete väiksemast ekspordist, mis langes nii aastatagusega kui ka kuises võrdluses enam kui viiendiku võrra. Kui varem on elektroonikatööstus töötleva tööstuse toodangut üleval hoidnud, siis septembris vähenes selle toodang aastatagusega võrreldes järsult 15% ning selle languse mõju kogu sektorile oli domineerivalt kõige suurem, märkis Mertsina.
  Töötleva tööstuse langusele aitas tema sõnul oluliselt kaasa ka elektriseadmete ning masinate ja seadmete tootmise mahu vähenemine. Elektriseadmete toodang on sellel aastal vähenenud keskmiselt 8% ning masinate ja seadmete toodang 5%.
  Enim toetasid töötleva tööstuse toodangumahu kasvu aga puidu- ja toiduainetetööstus, kus toodang kasvas vastavalt 9% ja 7%.
  Samal ajal müüsid rõivatootjad välisturule ligikaudu 30% rohkem toodangut kui aasta varem, toiduainetetööstus veerandi võrra ning puidutööstus ja elektriseadmete tootjad viiendiku võrra rohkem. Toiduainetetööstuses kasvas kiiresti nii liha-, kala-, piimatoodete kui maiustuste eksport.
  Siiani on toiduainetetööstuses välisturule suunatud müügi osakaal töötleva tööstuse ettevõtete hulgas olnud üks tagasihoidlikumaid – ligikaudu kolmandik, sõnas Mertsina. Samas on toiduainetetööstuse eksport suurenenud sellel aasta juba keskmiselt 14%, mis aitab välisturule suunatud müügi osakaalu ka tasapisi kasvatada.
  Kui Eestis on tööstustoodang kasvanud käesoleval aastal keskmiselt 4% ja sealhulgas töötleva tööstuse toodang 3%, siis meie peamiste kaubanduspartnerite tööstustoodang on vähenenud. Soomes ja Rootsis on tööstustoodang selle aasta esimese kaheksa kuuga alanenud 4%, Venemaa töötleva tööstuse toodang vähenes augustis juba neljandat kuud järjest.
  Vaatamata tööstustoodangu langusele on nii Eestis kui Euroopa Liidus tervikuna tööstuse kindlustunne Mertsina sõnul suurenenud. Kui septembris kasvas eurotsooni ostujuhtide koondindeks (PMI) kuuendat kuud järjest ning tõusis 27 kuu kõrgeimale tasemele, toimus oktoobris kerge korrektsioon allapoole. "See tuli tõenäoliselt teenuste sektorist, kus majandusaktiivsus paranes vaid marginaalselt," märkis ta.
  Samal näitas töötleva tööstuse toodangu kasv kiirenemise märke. Septembrikuu seisuga PMI viitab kolmandal kvartalil ligikaudu samasugusele euroala SKP kasvule, kui teises kvartalis.
  "Meie peamiste kaubanduspartnerite suhteliselt vilets majandusseis koos nõrgema nõudlusega pärsib jätkuvalt Eesti tööstusettevõtete eksporti. Samas ootame maailmamajanduse paranemise toel nendes riikides nõudluse tugevnemist, mis lubab eeldada ka töötleva tööstuse ekspordivõimaluste ja toodangumahu kasvu paranemist," selgitas Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eurovalimistel soovib osaleda üheksa erakonda ja kuus üksikkandidaati
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Riigi valimisteenistusele laekusid tähtajaks üheksa erakonna ja kuue üksikkandidaadi avaldused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.
Balticconnector läheb uuel nädalal taas tööle
Tegevused Balticconnectori kasutuselevõtuks on edenenud plaanipäraselt ning mere- ja maismaaosa taasühendamise tööd Eestis ja Soomes viidi lõpule edukalt, selgub pressiteatest.
Tegevused Balticconnectori kasutuselevõtuks on edenenud plaanipäraselt ning mere- ja maismaaosa taasühendamise tööd Eestis ja Soomes viidi lõpule edukalt, selgub pressiteatest.