6. november 2013 kell 21:00

Kas naftahindadega manipuleeritakse?

Brenti toornaftaga kauplejad väidavad, et suurimad naftafirmad koos Morgan Stanley ja energiakauplejatega Vitol Groupist on juba üle kümne aasta mõjutanud Brenti toornafta hindu.

Sellise väitega on tulnud lagedale neli pikaajalise kogemusega naftakauplejat, kelle hulka kuulub ka New Yorgi kaubabörsi endine juht. Samuti on nad veendunud, et mõjutada on üritatud ka Vene Uurali nafta hindu, kirjutas Bloomberg.

Kauplejad on juba ka kohtutee jalge alla võtnud. 4. oktoobril Manhattani föderaalkohtule esitatud kollektiivhagis kirjeldatakse seda, kuidas energiakauplemise firmad on esitanud vale ja eksitavat infot energiauudiseid ja hindu kajastavale Plattsile.

85-leheküljelises kaebuses tuuakse välja, kuidas on energiafirmad Brenti toornafta swap’e, futuure ja spot-hindu enda kasuks mänginud.

Selle alla kuulub ka meetod nimega “tüssamine” ehk turu liigutamine orderite abil, mis hiljem tühistatakse. Kauplejate sõnul on manipuleerimisega võimalik Plattsi väga lihtsalt segadusse ajada.

“See on väga hämar turg,” ütles kauplejate advokaat David Kovel. “Spetsialistid ja erioskusega kauplejad saavad sellest kasu lõigata.”

Üks skandaal teise järel. Naftaturu süüdistused on täiendus juba toimunud või siis praegustele juurdlustele.

Eelmisel aastal pidi Londoni pankadevaheline laenuintressi (Libor) mõjutamise tõttu 170 miljonit eurot trahvi. Royal Bank of Scotlandile määrati sel aastal Libori mõjutamise tõttu 460 miljoni eurone trahv.

Algatatud on juurdlus valuutaturuga manipuleerimises ja sinna on taas segatud pangandusmaailma suurimad nimed. Briti pangandusgrupp Lloyds teatas eile, et on alustanud sisejuurdlust, kuna regulaatorid kahtlustavad valuutaturuga manipuleerimist.

“Me oleme teadlikud, et mitmed regulaatorid ja ametivõimud uurivad viimastel aastatel valuuta­turul toimunud kauplemist ning oleme alustanud vastava ülevaatusega.”  Lloydsi praegu antud juhtumis ei süüdistata.

Hetkel kuum