• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas naftahindadega manipuleeritakse?

  Brenti toornaftaga kauplejad väidavad, et suurimad naftafirmad koos Morgan Stanley ja energiakauplejatega Vitol Groupist on juba üle kümne aasta mõjutanud Brenti toornafta hindu.

  Sellise väitega on tulnud lagedale neli pikaajalise kogemusega naftakauplejat, kelle hulka kuulub ka New Yorgi kaubabörsi endine juht. Samuti on nad veendunud, et mõjutada on üritatud ka Vene Uurali nafta hindu, kirjutas Bloomberg.
  Kauplejad on juba ka kohtutee jalge alla võtnud. 4. oktoobril Manhattani föderaalkohtule esitatud kollektiivhagis kirjeldatakse seda, kuidas energiakauplemise firmad on esitanud vale ja eksitavat infot energiauudiseid ja hindu kajastavale Plattsile.
  85-leheküljelises kaebuses tuuakse välja, kuidas on energiafirmad Brenti toornafta swap’e, futuure ja spot-hindu enda kasuks mänginud.
  Selle alla kuulub ka meetod nimega “tüssamine” ehk turu liigutamine orderite abil, mis hiljem tühistatakse. Kauplejate sõnul on manipuleerimisega võimalik Plattsi väga lihtsalt segadusse ajada.
  “See on väga hämar turg,” ütles kauplejate advokaat David Kovel. “Spetsialistid ja erioskusega kauplejad saavad sellest kasu lõigata.”
  Üks skandaal teise järel. Naftaturu süüdistused on täiendus juba toimunud või siis praegustele juurdlustele.
  Eelmisel aastal pidi Londoni pankadevaheline laenuintressi (Libor) mõjutamise tõttu 170 miljonit eurot trahvi. Royal Bank of Scotlandile määrati sel aastal Libori mõjutamise tõttu 460 miljoni eurone trahv.
  Algatatud on juurdlus valuutaturuga manipuleerimises ja sinna on taas segatud pangandusmaailma suurimad nimed. Briti pangandusgrupp Lloyds teatas eile, et on alustanud sisejuurdlust, kuna regulaatorid kahtlustavad valuutaturuga manipuleerimist.
  “Me oleme teadlikud, et mitmed regulaatorid ja ametivõimud uurivad viimastel aastatel valuuta­turul toimunud kauplemist ning oleme alustanud vastava ülevaatusega.”  Lloydsi praegu antud juhtumis ei süüdistata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Rahvuslik projekt: päästame keskealised põdurate liigast
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Euroopa aktsiaturud on novembri langusest taastumas
Euroopa aktsiaturgudel on täna ostuhuvi ning aktsiahinnad on novembri langusest taastumas. Jätkuvalt ollakse mures aga koroonaviiruse omikronitüve pärast.
Euroopa aktsiaturgudel on täna ostuhuvi ning aktsiahinnad on novembri langusest taastumas. Jätkuvalt ollakse mures aga koroonaviiruse omikronitüve pärast.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.