Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Sujuv ehitus algab detailidest

    Me pole olnud ajahädas, vaid oleme kõik etapid saanud teha õigeaegselt ning loogilises järjekorras, võtab Respo Haagised juhatuse esimees Ain Antons kokku uue tootmishoone ehitusloo.

    Tartu lähedal Tõrvandis asuv haagisetootja Respo Haagised ostis laiendamise tarbeks tükikese endist põllumaad 2011. aasta kevadel ja tänavu detsembris saab uus tootmishoone valmis. Ain Antons räägib, mida tootmishoone planeerimisel ja ehitamisel silmas pidada.
    "Meie eesmärk oli ehitada tüüpiline tööstushoone - võimalikult avar ja avatud pinnaga lihtne ristkülik, kus on vähe vaheseinu ja -poste," ütleb Antons. "Kuna uue hoone ehitasime väljapoole meie praegust territooriumi, tuli alustada maa kasutusotstarbe muutmisest ning võrguettevõtetega liitumisest. Kirvereegli kohaselt projekteeri talvel, ehitusega alusta võimalikult vara kevadel ja lõpeta enne suuri külmasid."
    Ehkki Antons on ehitusküsimustega varem korduvalt kokku puutunud, tegi ta seekord enda sõnul kaks suurt viga. Esimene viga oli see, et projekteerija valimisel lähtus ainult hinnast. "Ma ei osanud sellele tähelepanu pöörata, et valitud firma oli küll hulgaliselt projekteerinud sotsiaalhooneid ja elamuid, kuid tootmishoonete projekteerimise kogemus oli neil napp," on Antons tagantjärele tark. "See tähendas seda, et näiteks metalliosa projekteeriti täielikult uuesti ümber ja seetõttu nihkus ka kogu ehitustsükkel paari nädala jagu hilisemale ajale."
    Teine viga oli see, et ei taibatud tellida spetsiaalsest firmast vertikaalplaneeringut ja seetõttu tuli platsile õigete kallete andmiseks palju pinnast välja kaevata ning ära vedada. Ehk tekitati asja eest teist taga mõttetut kulu. "Täna oleks ma, jah, nii tark, et tõstaks hoone nulli umbes meetri jagu kõrgemale," möönab Antons. "Aga siis, kui ma sellest aru sain, olid vundamendikannud juba paigas ja hoonet enam tõsta ei saanud."
    Ehitaja leidmiseks soovitab Antons kasutada spetsiaalset hankekeskkonda. Kõik pakkumises osaleda soovijad saavad sealt endale alla laadida kogu projektdokumentatsiooni. Samuti on pakkujate jaoks avalik kogu küsimuste-vastuste pakett, mis antud projektiga seoses on tekkinud.
    Respo Haagiste uut tootmishoonet soovis ehitada üllatavalt palju firmasid - laekus 16 pakkumist. Odavaima ja kallima pakkumise vahe oli ligikaudu kahekordne. "Pakkujate suur arv näitab, et ehitusfirmad tahavad väga tööd saada, ning firmad olid aktiivsed ilmselt ka seetõttu, et tegu oli standardse ja lihtsa tootmishoonega," põhjendab Antons. "Kusjuures kõikidel pakkujatel oli aega sinuga läbi rääkida ja nad olid nõus sinu ettepanekuid aktsepteerima. See on täiesti vastupidine 2008. aastaga, kui käisid mööda ehitusettevõtteid ja keegi ei viitsinud sinuga isegi rääkida."
    Antons rõhutab, et mida rohkem firmasid sinu projektdokumentatsiooni läbi töötab, seda tõenäosem on, et vead leitakse üles. "Neid asju, millele tähelepanu juhiti juba hankeprotsessis, oli õige mitu," lisab ta.
    Läbirääkimiste laua taha kutsuti kolm parimat pakkujat, kellega arutati kõik read võimalikult detailselt läbi. "Mida täpsemalt sa enne lepingu allkirjastamist kõik asjad ära fikseerid, seda parem sulle," jagab Antons õpetussõnu. "Sest paratamatult pead sa ju kunagi nagunii minema detailseks. Kui sa hakkad detaile täpsustama hiljem, ehitamise käigus, siis läheb see sulle kui tellijale alati kallimaks."
    Pane tähele
    1. Detailplaneering on aeganõudev. Kui ostetud krundi kasutusotstarvet on vaja muuta, varu aega, sest protseduur detailplaneeringu alustamisest kuni kehtestamiseni võtab umbes aasta.
    2. Mõtle hoolega läbi, millist hoonet üldse tahad. Enne projekteerijate poole pöördumist koosta kirjalik lähteülesanne ehk pane paika hoone täpne asukoht, suurus jm. parameetrid.
    3. Esita liitumistaotlused õigeaegselt. Esita võrguettevõtetele taotlused pakutavatele teenustele (elekter, vesi, gaas, side) võimalikult varakult. Näiteks avalduse esitamisest kuni elektri liitumispunkti pingestamiseni või kuluda aasta.
    4. Panusta projekteerija leidmisele. Otsustamisel ära lähtu ainult hinnast. Kindlasti tutvu ettevõtte referentsiga ja kontrolli, et pakkujal oleks olemas hiljutine tööstushoonete projekteerimise kogemus. Hea projekt aitab minimiseerida muudatusi ehituse käigus, mis on kliendile alati kulukas.
    5. Tähtsusta eriprojekte. Ära piirdud ehitusloa saamiseks nõutava arhitektuurse osa põhiprojektiga, vaid telli kindlasti ka konstruktiivse osa põhiprojekt ja eriosade (vesi, kanalisatsioon, küte, ventilatsioon, jahutus, elekter, gaas, valve) projektid.
    6. Otsi abi mahutabelist. Telli ehitusmahtude ja maksumuse hinnang (nn. mahutabel) vastavast ettevõttest. Mahutabelis on eraldi ridadel lahti kirjutatud ehitusmaterjalide ja -tööde mahud ning hinnad.
    7. Kasuta hankekeskkonda. Hinnapakkumiste saamiseks kuuluta välja avatud hange mõnes hankekeskkonnas või saada hinnapäringud valitud ehitusfirmadele. Pakkumised palu esitada vastavalt mahutabeli ridadele, siis on pakkumised lihtsamini võrreldavad.
    8. Sõlmi omanikujärelvalve leping. Hea on seda teha juba projekteerimise faasis, aga kindlasti on omanikujärelvalve osalemine vajalik hinnapakkumiste analüüsimisel ja hanke võitja selgitamisel.
    9. Läbirääkimistele kutsu kuni kolm parimat pakkujat. Läbirääkimisteks ehitajatega peab aega olema piisavalt, minimaalset kaks-kolm kuud, et pakkumisi täpsustada ning protokollida.
    10. Uuri ehitaja tausta. Ehitaja valikul pea oluliseks, et tal oleks olemas hiljutine tootmishoone ehitamise kogemus. Küsi viimaste objektide tellijatelt hinnangut ehitajale. Hea mainega ehitajaga teevad koostööd kvaliteetsed alltöövõtjaid, mis on hea lõpptulemuse saavutamiseks samuti väga oluline.
    11. Otsehankega hoiad raha kokku. Teatud suure maksumusega või tellija otsest koordineerimist vajavad tööd (näiteks välireklaam, video- ja perimeetri valvesüsteemid, sildkraanad) telli otsehankega, mitte läbi peatöövõtja. Nii hoiad kokku peatöövõtja juhtimiskulusid ja tagad operatiivsema suhtlemise töö teostajaga.
    12. Sõlmi ehitajaga korrektne töövõtuleping. Nõua ehitajalt ehituse perioodiks koguriskikindlustuse ehk CARi tegemist, mis kataks ehituse käigus võimaliku tekkiva kahju kolmandatele isikutele.
    13. Pane töökoosolekud peatöövõtja kohustuseks. Minimaalselt üks kord nädalas tuleb läbi viia ehituse töökoosolekud, kus osaleb tellija, ehitaja ja omanikujärelvalve. Kõik koosoleku otsused tuleb protokollida. Hinnamuudatustega seotud otsuste kohta tuleb koostada kolmepoolselt allkirjastatud aktid.
    Allikas: ASi Respo Haagised juhatuse esimees Ain Antons
     
    Omanik hoidku ise silma peal
    Ehkki ASi Respo Haagised juhatuse esimees Ain Antons pole uusehituse tõttu saanud piisavalt tegeleda oma igapäevaste põhiülesannetega, pole see tema hinnangul maha visatud aeg.
    "Meiesugusel keskmise suurusega ettevõttel soovitan, kui vähegi võimalik, et omanik või omanikud võtaksid projektijuhtimise enda õlule," räägib mehaanikainsener Antons. "Mingi periood olen ma ehitustegevusega olnud seotud enam kui poole oma tööajast, sest ehitustegevusega seonduv on olnud peamiselt minu otsustada."
    Respo Haagiste põhitegevus ehk autohaagiste tootmine pole uue tootmishoone rajamise tõttu õnneks siiski häiritud, sest tootmise ja tootearenduse eest vastutab Antonsi kompanjon Annes Koppel. Ain Antonsi vastutusala on müük, sisseost, ehitised ja ettevõtte areng.
    "Ma ei tea, kas 20 aastat tagasi oleks mul olnud kompetentsi, et suuta nii suurel ehitusobjektil silma peal hoida," lausub Antons. "Praegu on ju suureks abimeheks Google. Põhiinfo ehitusmaterjalide ja muu vajaliku kohta saab suhteliselt kiiresti kätte."
     
    ASi Respo Haagised uus tootmishoone
    " Ettevõte vajab uut tootmishoonet ja lisahoiuplatse, et täita arenguplaani - kasvatada igal aastal tootmismahtu 15-20 protsendi võrra.
    " Uus hoone ehitatakse praegustest toomishoonetest ja -alast sada meetrit eemale uuele kinnistule, mille suurus on 3,15 hektarit.
    " Uues hoones on tootmis- ja laopinda 3960 m2 ning hoiuplatse 2,1 hektarit. Praegu on tootmis-, lao-, olme- ja kontoripinda kokku 8900 m2 ja hoiuplatse umbes 2 hektarit.
    " Kinnistu osteti 2011. aasta kevadel, ehitusega alustati 2013. aasta mais ja objekt valmib tänavu detsembris.
    " Ehitaja AS Tartu Ehitus.
    " Objekti maksumus 2 miljonit eurot, tasuvusaeg 10 aastat.
    " Respo Haagistes töötab praegu 90 inimest, uue tootmishoonega lisandub 16 töökohta.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.