Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Veskimägi: kaitsetööstust ei saa kaitseväele üles ehitada

  Eesti kaitsetööstusettevõtetel aitaks välisturgudel hankeid võita koostöö riigiga, kuid puhtalt siinse kaitseväe abil kaitsetööstust üles ei ehita, leidis Eesti Kaitsetööstuse Liidu juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

  „See ei ole võimalik, need mahud on lihtsalt liiga väikesed, see ei toimi,“ ütles Veskimägi. Küll aga näevad kaitsetööstusettevõtted tema hinnangul kaitseväge kui strateegilist partnerit. Ühelt poolt selleks, et ettevõttel oleks võimalik saada tagasi kogemust, mida Eesti kaitseväelastel on konkreetsest lahingoperatsioonidest pakkuda ja teiselt poolt selleks, et anda oma tooted kaitseväele kasutada, mille abil nendele tekiksid soovitajad.
  „Me näeme eelkõige Eesti kaitseväge mitte nii-öelda potentsiaalse tulevase hankijana, kuivõrd just partnerina, kellega koos tootearendus saab ja peab toimima, et tulevikus oleks võimalik neid tooteid ka Eestist välja müüa,“ sõnas Veskimägi.
  Kaitsetööstuses on peamised tellijad riigid, mistõttu peab Veskimägi üheks võtmeküsimuseks, kuidas langeval turul ellu jääda, sest praegu enamik arenenud riike tõmbab eelarveid koomale.
  „Võti on selles, et me peame ühena Euroopa Liidu liikmesriikidest väga tugevalt töötama selle nimel, et Euroopa kaitsetööstuse turg kui selline liberaliseeruks, sest täna võib siiski öelda, et sisuliselt 80% nendest lepingutest, mida ELis sõlmitakse, on rahvuslikul põhimõttel sõlmitavad lepingud,“ märkis Veskimägi. Ta lisas, et kaitsetööstuse turu liberaliseerides tekib Eesti ettevõtjatel juurdepääs ka teiste riikide kaitsehangetele, kus suudaksid siinsed ettevõtjad olla tema hinnangul edukad.
  Eelarvete kärpimine tähendab kaitsetööstuse puhul ka seda, et otsitakse efektiivsust, võimalusi, kuidas saada kulusid alla, innovaatilisust ja vanade asjade putitamist. Veskimägi hinnangul vastavad siinsed ettevõtted just nendele nõudmistele.
  „Eesti ettevõtted, mis on väga efektiivsed, innovaatilised ja suudavad pakkuda unikaalseid kliendi vajadustest lähtuvaid lahendusi, mitte karbitooteid, võiks olla ka langeval turul edukad. Ehk ma julgen väita, et kui Euroopa turg avaneks ka meie ettevõtetele ja kui turg tervikuna langeb, suudaksid meie ettevõtted kindlasti tegutseda ja olla üle turu keskmise taseme,“ kõneles Veskimägi.
  Võimalusi peidavad endas ka uued arenevad turud Vaikse ookeani ja Aasia piirkonnas, leidis Veskimägi. „Need riigid panustavad väga usinalt praegu oma kaitsevõimekuse suurendamisse ja kasvatavad oma kaitse-eelarvet. Kindlasti oleks küsimus, kuidas meie ettevõtted suudaksid nendele turgudele minna,“ sõnas ta.
  Ta tõdes, et välissihtturgudele ei saa Eesti ettevõtjad üksi minna, seda saab ainult teha koostöös riigiga, „sest kaitsetööstus ei ole päris selline business as usual“.
 • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Hüppan tulusa sõidu lootuses Euroopa vingeimale rongile
Pärast pikka vaagimist otsustasin ühe ettevõtte oma jälgimisnimekirjast portfelli koosseisu edutada – sisenen enda jaoks täiesti uude valdkonda ehk ravimitööstusesse.
Pärast pikka vaagimist otsustasin ühe ettevõtte oma jälgimisnimekirjast portfelli koosseisu edutada – sisenen enda jaoks täiesti uude valdkonda ehk ravimitööstusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.