Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Süda Maja kistakse ribadeks

    Tallinna lähedale suurt Ameerikanurga logistikaparki rajada plaaninud Süda Maja omanikud Andres Järving ja Veiko Murruste loobivad teineteise suunas karme süüdistusi. Esmaspäeval hakkab kohus Süda Maja pankrotti arutama ja poleks üllatav, kui konflikti hakkaks lahendama majanduskuritegude uurijad.

    Süda Maja suurim osanik Andres Järving süüdistab ettevõtte endist juhti Veiko Murrustet firmast raha kantimises. Murruste hinnangul üritab Järving ettevõtte pankrotti kuritarvitada.
    Süda Maja kontor asub Tallinnas Roosikrantsi tänaval. All valvelauas satub valvuritädi korraks kimbatusse, kui uurime, kuhu peaksime minema, et kohtuda Süda Maja juhiga. Küsib, kas läheme uue või vana juhi juurde? Et üks istub üleval kontoris ja teine siin all. Pärin valvuritädilt, kas juhid teineteist koridori peal ka teretavad, mille peale raputab ta vaikides pead.
    Meie läheme üles vanasse kontorisse. Ruum võtab meid vastu inimtühja vaikusega. Lauad ja toolid. Süda Maja vana juht Veiko Murruste on ärritunud, kontoris valitsevat tühjust ta pildistada ei luba. Kaks päeva varem ütles Murruste telefonis, et Süda Maja pankrot on kuritahtlik.
    Murruste: Järving istus kahel toolil
    Veiko Murruste hinnangul on tihe rebimine kaubandus­turul tekitanud olukorra, kus mõned jäävad ellu ja teistel ei lasta ellu jääda.
    “Kui vaadata meie ettevõtte omanikestruktuuri, siis saatuse tahtel on üks meie aktsionäre Andres Järving, kes teadupärast on aktiivne ka kaubandusäris,” viitab Murruste Järvingu osalusele Tallinna Kaubamaja kontsernis.
    Murruste sõnul on puhkenud konflikti peamine põhjus see, et Järving istub kahel toolil ehk on Süda Majas olukorras, kus tal on ärihuvide konflikt. “Selle kasvajaga oleme elanud mitu aastat. Oleme püüdnud sellele lahendust leida, kuid see on väga keeruline,” kurdab Murruste diivanil kohvi rüübates. “Mida positiivsem oli areng, seda rohkem oli vaja seda pidurdada,” iseloomustab ta kaasaktsionäri ja kunagise malevakaaslase Järvingu tegevust.
    Murruste sõnul pakuti kevadel Järvingule, et tema osalus ostetakse välja, kuid Järving polnud nõus. Ka polnud ta nõus Murruste osalust ostma. “Päevselge oli, et koos edasi minna ei saa,” väidab Murruste ja lisab, et kuna üks pool vägisi osta ja müüa ei saa, siis otsustati projektid, kuhu on ärihuvide konflikt sisse kodeeritud, maha müüa.
    “Praeguseks on märkimisväärne osa Tallinna pargist (Murruste nimetab nii Ameerikanurga äriparki – toim) nõukogu otsuse järgi müüdud uutele omanikele, kus sellist probleemi ei eksisteeri,” lausub Murruste.
    Uuteks omanikeks on Siib­xid ja Vip Crew. OÜ Siibxid ainuomanik on vandeadvokaat ­Taavi Pihlakas. Ta töötab samas büroos isa Kaido Pihlakaga, kes on ­Süda Maja ühe omaniku Heino Haraku n-ö ihuadvokaat. Harak on puhkenud konfliktis Murruste poolel.  Teise firmana Süda ­Majaga liitunud VIP Crew’ omanikuks on Mart Kõpper. Just Kõpper kutsus omal ajal Süda Majasse investeerima Heino Haraku.
    Murruste sõnul on nüüd ­Süda Maja uues nõukogus ametis kõik Järvingu poolt sinna upitatud inimesed, kes täidavad tema korraldusi. Rääkides ettevõtte uuest, Järvingu palgatud tegevjuhist, lausub Murruste sõnad, millega teda ennast hoiatati: “Keep away!”
    “Tragikoomiline on see, et S­üda Majal pole praeguseks sisuliselt kohustusi kolmandate isikute ees, kes pole Süda Maja investorid või aktsionärid,” ütleb Murruste. “Tegemist on mingis mõttes enesetapurünnakuga.”Olukorra teeb tema hinnangul keeruliseks see, et investorite panus Süda Majja on suurem kui aktsionäride oma. “Kuidas jõujooned pankrotis välja joonistuvad – elame, näeme,” lausub ta naerdes ja lisab, et karm aeg nõuab karme inimesi.
    Järvingu meeskond: Murruste vassib
    Kohtume Andres Järvinguga tema PR-nõustaja Janek Mäggi kontoris. Kohal on ka Süda Maja uus juht Lenno Ruut ja Järvingu ettevõtte Probus OÜ juht Jaan Rütman. Järving & Co süüdistavad Murrustet firma ja isikliku rahakoti segiajamises. Rütman väidab, et Murruste on aastaid Süda Majast raha välja kantinud lepingutega, millest nõukogu ega teised aktsionärid teadlikud ei olnud.Rütman lükkab ümber Murruste väite, et Järvingult sooviti kevadel tema osalus välja osta. Tema sõnul on konflikti põhjuseks rahapuudus ning Murruste tegevus. Süda Maja projektid ei arenenud nii, nagu ettevõtte juhataja ja üks aktsionär Murruste oli nõukogule ja teistele omanikele kirjeldanud. Samuti polnud Murrustel raha, mida firmasse täiendavalt investeerida, ja Järving ei tahtnud rohkem raha sellesse projekti panna.
    Võlausaldajad jäeti rahata. Ettevõttesse on kogu aeg soovitud teist tugevat kaasinvestorit leida. Kahjuks Murrustel investorit leida ei õnnestunud.Selle asemel müüs ta projektid varatutele ettevõtetele Süda Maja nõukogu liikmete Heino Haraku ja Tõnis Kotkasega seotud nõuete vastu, muutes Süda Maja varatuks ja jättes teised võlausaldajad rahata. Rütman nendib, et sisuliselt võib seda varguseks pidada, ja koos kahju kannatanud kaasaktsionär Madis Üürikesega on plaanis kasutada seaduslikke vahendeid tõe väljaselgitamiseks.
    Ta väidab, et Murruste asus juba 2010. aastal, kui Harak aktsionäride ringi sisenes, oma isiklikke laene ettevõttest välja viima ning sõlmis selleks tollase nõukogu esimehe Järvingu teadmata laenulepinguid Haraku firmaga KH Energia-Konsult. See ettevõte andis laenu, mida suures osas ei kasutatud Süda Maja arendamiseks, vaid mis liikus ettevõttest välja, kas Murrustele endale või tema äriühingutele.
    Kui Järving nägi, et asjad võtavad tema jaoks halva pöörde, palkas ta Süda Maja juhtima Lenno Ruudu. Mehe, kes Swed­bankis probleemsete kinnisvaraprojektidega tegeles.
    Dokumente raske kätte saada. Juulis ametisse asunud ­Ruudu sõnul on olnud väga vaevaline Murrustelt ettevõtte raamatu­pidamis- ja muid dokumente kätte  saada. Olukorras, kus üks võlausaldaja oli alustamas täitemenetlust, ei jäänud muud üle kui esitada pankrotiavaldus, et ettevõtte kõiki võlausaldajaid koheldaks võrdselt, räägib Ruut. Ta tuli Süda Majja enda sõnul olukorras, kus ükski krediidiasutus ei tahtnud Murruste juhitavale ettevõttele laenu anda ega olemasolevaid laene pikendada.
    See, et Süda Majal pole enam mingeid kohustusi, on Ruudu sõnul vale. Ettevõttel on kohustusi kahe panga ees, need laenulepingud on praeguseks üles öeldud, kuna Murruste jättis kohustused täitmata. Võlgu on teisigi.
    Kui Murrustele sai selgeks, et tal ei õnnestu Süda Maja juhina jätkata, müüs ta nõukogu liikmete Haraku ja Kotkase volitusel suurema osa ettevõtte kinnisvarast odavalt teadmata taustaga osaühingutele, räägib Rütman. Tema sõnul tehti seda Süda Maja võlakirjade tingimusi rikkudes.
    Üks ettevõte loodi vaid kaks päeva enne esimesi tehinguid ja seda omab advokaat Taavi Pihlakas. Taavi Pihlakas omab ka ettevõtet, mis vahetult pärast tehinguid Heino Harakule kuuluvad aktsiad ära ostis.
    Murruste: See on laim, millel on kindel eesmärk
    Endise Süda Maja juhi Veiko Murruste sõnul tegeleb Andres Järving tema laimamisega.Raha kantimise süüdistuse kohta ütleb Murruste, et see on täielik jama.
    Ma olen näinud pabereid, kus on näha raha liikumine Süda Majast Teie firmade kontole. Ei no see võib olla, et nii nagu mina ja ka paljud teised aktsionärid on andnud omanikelaene ja seda on ka tagastatud, kaasa arvatud Andres Järvingule, kes on saanud tagasi suurusjärgus 30 miljonit eurot. Minul on omanikulaenuna Süda Maja vastu nõue jätkuvalt üleval, mida kavatsen pankrotimenetluses kaitsta.
    Mulle on öeldud, et olete koos Heino Harakuga laenuskeeme teinud. See on veel suurem jama. See on lausvale. Eks pankrotitoimkond ja pankrotihaldur toob tõe lauale. Ma olen jätkuvalt seisukohal – Järvingu ja selle seltskonna tegevus on ilmselgelt pahatahtlik aktsionäride suhtes.
    Te olete valmis kohtusse minema ja seda tõestama? Absoluutselt. Kõik on dokumentaalselt tõestatud.
    Kust nad siis võtavad Teie hinnangul selle väite, et Te olete ettevõttest raha välja kantinud? Mis tähendab kantinud? Omanikele on erineval ajal eri summades omanikelaene tagastatud. Aga kõige suuremas mahus on seda tagastatud Järvingule, selle ta unustas ütlemata.
    Osa kinnistuid müüdi maha ettevõtetele Siibxid ja Vip Crew. Kuhu nende tehingute raha läks? Raha on läinud võlausaldajatele ja suur hulk on toimunud nõuete loovutamisi, kohustused on üle läinud. Kuna Probus (Järvingu firma – toim) pole oma hüpoteeke kustutanud, siis uutel omanikel polnud võimalik sularahas rohkem maksta ja siis oligi ainus võimalus nõuete omandamine.
    Te vihjasite, et tegite Andres Järvingule ettepaneku, et ostate tema osaluse välja või müüte enda oma maha. Siin ei ole mitte vihjatud, vaid Süda Maja nõukogu protokollides on see selgelt ka dokumenteeritud, et ärihuvide konflikti pole võimalik rohkem tolereerida. Nad ei ole mitme kuu jooksul suutnud meile teha vastuettepanekut, et mis tingimustel nad on nõus väljuma või mis tingimustel on nad nõus ülejäänud aktsionäre välja ostma.
    Kui kaua Te Andres Järvingut tunnete? Oi väga ammu, mitukümmend aastat.
    Olete vanad sõbrad, kes on äritegevuse tõttu tülli läinud? Minul ei ole temaga mingit isiklikku tüli. Aga küsimus on selles, et Süda Maja on eksisteerinud ligi 14 aastat, punkt üks. Punkt kaks on see, et tõepoolest, ei investoritel ega ka neid rahastavatel pankadel polnud võimalik tolereerida Järvingu ärihuvide konflikti ja seetõttu tuli see lahendada.
    Miks peaks Järving ajakirjanduses Teid laimama? No seda peab nende käest küsima. Kõik dokumendid kinnitavad vastupidist. Mina pole ühtegi dokumenti näinud nende poolt, mis nende väiteid kinnitaksid. Mina räägin faktide keeles, kõik, mis on dokumenteeritud, on praeguseks ka pankrotihaldurile esitatud.
    Nad ütlesid, et Te pole kõiki dokumente esitanud. Ühtepidi on see õige, aga teistpidi te saate isegi ju aru, kui kummaline see on, et ettevõtte juhatuse liige annab pankroti sisse enne, kui ta on üldse raamatupidamisdokumentidega tutvunud.
    Nad ütlesid, et midagi muud ei jäänud üle. Esimeses järjekorras saab kõik dokumendid haldur.
    Kuid see vastab siis tõele, et Te Lenno Ruudule ja Järvingule ei tahtnud enne neid dokumente anda? Ei mitte seda, vaid osa dokumente on üle antud, osa dokumente on üleandmisel – kindlasti nad saavad kõik need dokumendid, aga isegi selle osa pealt, mis on üle antud, on juba nii palju probleeme tekkinud mitte ainult minul, vaid ka teistel töövõtjatel, ja Lenno Ruut käib ja külvab segadust. Minu kohustus on anda võimalikult täpsed dokumendid, et võimalikult väike turbulents tekiks.Kõik see, mida mina olen välja öelnud ja kommenteerinud, tugineb dokumentidel ja faktidel, teine pool ajab mingit arusaamatut vahtu üles.
     
    Mis on mis
    Süda Maja
    Kinnisvarafirma, peamine projekt Tallinna piiril arendatav Ameerikanurga kaubandus- ja logistikapark.Lisaks projekt Tallinnas Paldiski mnt 118A ja 108D ning 5 elukondliku kinnisvara projekti.
    Osanikud enne konfliktiMadis ÜürikeAndres JärvingVeiko MurrusteElena MurrusteHeino HarakTõnis Kotkas
    Asutatud 2003Kahjum mullu 401 774 eurot, käive 28 297 eurotPankrotti hakkab kohus arutama esmaspäeval
     
    Kronoloogia
    Suurejoonelise projekti kõrbemine
    2006 sügisRae vald müüb 75hektarise Ameerikanurga maatüki 206 miljoni krooni eest enampakkumisel Andres Järvingu ja Veiko Murruste suurosalusega ASile Süda Maja, mis plaanib esialgu eluasemearendust.Jüri lähedale rajatavasse Ameerikanurga kaubandus- ja logistikaparki plaanitakse 110 000 m2 kaubanduspinda ja 185 000 m2 logistikapinda, avamine planeeritakse 2012. aasta lõppu.
    2009Süda Maja teatab, et on kaasanud Lähis-Ida investorid, kes lubavad investeerida parki 4 mld krooni (ca 250 mln eurot), kuid hiljem investorid lahkuvad.
    2011Äripäev kirjutab veebruaris, et Ameerikanurga äripark tahab luua mõne aastaga 3000 uut töökohta.Süda Maja ja Eesti Tarbijateühistute Keskühistu (ETK) sõlmivad Ameerikanurgas hüpermarketi üürilepingu. 13 000 m2 kaubandushoone plaanitakse avada 2012. aasta teises pooles.Investorite hulka lisandub HK Energia-Konsulti omanik Heino Harak.
    2012Süda Maja teatab, et loob Ameerikanurgale ka tehasekaupluste (outlet) keskuse, mis avab uksed 2013. aasta hilissuvel. 11 500 m2 suurune Tallinn Outlet pidi olema laienduse esimene etapp, selle külastajate arvuks prognoositakse 2 miljonit inimest aastas.
    2013Äripäev kirjutab jaanuaris, et kuigi Ameerikanurga äripargi esimene osa peaks avatud olema, otsib arendaja endiselt investorit.Võlavaidluse tõttu peatab objektil ehitustööd TREV-2 Ehitus.Kaubanduspargi arendaja Süda Maja juht Veiko Murruste ütleb, et viimased pool aastat on peetud läbirääkimisi investoritega, kuid nende leidmine pole lihtne, sest arendusprojektide pakkumine on nõudlusest suurem.Juulis vahetatakse Veiko Murruste uue juhi Lenno Ruudu vastu välja.Novembris esitatakse Harju maakohtule pankrotiavaldus.
     
    Mis on mis
    Veiko Murruste teised ettevõtted
    Alandia KVomanik ja juhatuse esimeesKäive 2012. aastal 72 356 eurot, kasum 45 494 eurot
    LVM Saare Vara50% Veiko Murruste, 50% Aare VokseppMajandustegevust 2011. ja 2012. aastal ei toimunud.
    MMT Tööstus OÜEsmakanne 03.09.2013Ainuomanik Veiko Murruste
    Murruste metsatööstuse ASÜks aktsionär oli Veiko Murruste. Firma kustutati äriregistrist 27.08.2013, sest viimane majandusaasta aruanne oli esitatud 2007. aastal. Kuus päeva hiljem asutati MMT Tööstus OÜ. Kuigi Murruste Metsatööstuse AS aruandeid ei esitanud, tehti Süda Majast sellesse ettevõttesse makseid veel kuni 2012 aasta suveni.
     
    Kommentaar
    Kahjuks ei osanud midagi kahtlustada
    Andres Järving, Süda Maja suurim osanik, endine nõukogu liigeTunnen Veiko Murrustet alates 1979. aasta Eesti Üliõpilaste Ehitusmalevast, seega väga pikka aega.Kahjuks ei osanud ma tõesti kõigi nende pikkade aastate jooksul midagi kahtlustada. Paraku on nii, et tavaelus ei selgu kunagi lõpuni, millised on inimese isikuomadused ning kui omakasupüüdlik keegi tegelikult on. Samas ei ole see kuidagi imekspandav – probleemid ei teki kunagi kohe, ikka pika aja jooksul vaikselt kuhjudes, kuni mõõt saab täis.Ettevõte oli küll pidevalt likviidsuskriisis, kuid suuremahuliste projektide juures on see pigem tavapärane olukord. Pärast kinnisvarakriisi läbimist tundus mulle, et juhataja on saamatu ja koostöövõimetu investoritega suhtlemisel, ning seetõttu soovisin leida ettevõtet juhtima parema finantskirjaoskusega inimese, kuid see oli ka kõik.Äri eeldab eetikat. Teadmine minule arusaamatutest tehingutest tekkis pärast ettevõtte uue juhi tööleasumist. Pettumus oli seda suurem. Loomulikult mõistan, et äris tekib vastuolusid. See on paratamatu. Samas eeldab äri eetikat – sest Eestis tegutsedes on vaja kaasata partnereid ja usaldusväärsus on partneriks saamise eeltingimus. Mul ei olnud algselt põhjust Veiko Murruste usaldusväärsuses kahelda. Nüüd on.Mis puudutab Murruste juttu omanikulaenude tagasimaksmisest, siis seda tehti vaid buumiajal 2006–2007 ja kindlasti mitte sellises suurusjärgus. 30 miljoni euro suurust makset Probusele kindlasti tehtud ei ole.2010. aastal, pärast Heino Haraku sisenemist aktsionäride hulka, tasuti Probusele summad, mis Probus oli tasunud 2009–2010 Süda Maja eest otse võlausaldajatele.Omanikulaenu ei ole tagastatud ühelegi aktsionärile, välja arvatud Veiko Murrustele, nagu nüüdseks on tagantjärele selgunud.
    Mina lõin kavandatud plaanid segi
    Heino Harak, Süda Maja üks omanikest ja endine nõukogu liigeEttevõttega (Süda Majaga – toim) toimub see, mis toimus Arctic Seaga merel, kuid Eesti Vabariigis ja maal. Varem kavandatu kaardid lõi mõneks aastaks segi minu sattumine “laevale”.Kujunenud olukorda taluti, kuni areng toimus paberil, kuid kui “kopp maasse löödi”, käivitus otsustav “tagasikäik”. Mis puutub teadmistesse, siis vastaksin, et eesmärk pühendab abinõu: kui eesmärk on selge – pankrot –, siis ei ole bilanss tähtis.Soovitaksin Teil tunda huvi ka uue juhtkonna (nõukogu esimees, juhataja) “seniste saavutuste” ja tausta vastu.Minu investeeringud ületavad mitu korda põhiaktsionäri omi.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.