• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EstLink 2: prooviajal tuleb valmis olla piiranguteks

  Eelmisel nädalal lõppesid edukalt Eesti-Soome teise elektri alalisvooluühenduse EstLink 2 koormusülekande süsteemitestid. Sellele järgnev peenhäälestamine võib tuua ühendusse ajutisi piiranguid.

  Süsteemitestide järel jätkub EstLink 2 toimimiskontroll prooviperioodiga, mis algas 6. detsembril ja kestab tuleva aasta 6. veebruarini. Prooviajal on ühendus elektrituru käsutuses. Kuna prooviperioodil jätkuvad testimistööd ja käib süsteemi peenhäälestamine, võib ühenduse kasutamisel tulla lühikese etteteatamisega ette piiranguid.
  EstLink 2 on oluline mõju Eesti-Soome vahelisele ülekandevõimsusele, parandades elektrituru toimimist ning suurendades ühtlasi varustuskindlust. EstLink 2 ülevõtmise järel on võimalik kahe riigi vahel elektrit üle kanda praeguse 350 megavati asemel 1000 megavatti. Suunal Soomest Eestisse on kuni Eleringi rajatava Kiisa avariireservelektrijaama teise etapi valmimiseni järgmisel aastal ühenduse võimsus piiratud 850 megavatini.
  Tänavu sügisel lõpetasid Elering, Fingrid ja Nordic Energy Link kõnelused Eesti-Soome esimese elektriühenduse EstLink 1 omandi üle. Vastavalt allkirjastatud lepingule läheb EstLink 1 omand 30. detsembrist üle süsteemioperaatoritele.
  Järgmise aasta veebruaris lõplikult turu käsutusse antava ühenduse EstLink 2 kogupikkus on ligi 170 kilomeetrit, millest 14 kilomeetrit moodustab õhuliin Soomes, 145 kilomeetrit merekaabel ning 11 kilomeetrit maakaabel Eestis. Kaabli mõlemas otsas asuvad konverterjaamad, mis muudavad vahelduvvoolu alalisvooluks ja vastupidi. Soomes on kaabel ühendatud ülekandevõrku Anttila alajaamas Porvoos ning Eestis Püssi alajaamas Ida-Virumaal.
  EstLink 2 projekti kogumaksumus on ligi 320 miljonit eurot, mis jaguneb Fingridi ja Eleringi vahel. Euroopa Liit toetab projekti 100 miljoni euroga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.