17. detsember 2013 kell 4:21

Kuld kaotab oma sära

Kulla hind tegi tänavu läbi esimese kukkumise kuraditosina aasta järel. Ka on see enam kui kolme kümnendi suurim langus. Ekspertide sõnul võib kulla hinna kallinemine läbi olla.

Pea kõik analüütikud, investorid ja riskifondide juhid on trööstitu aasta järel kulla suhtes pessimistlikuks muutunud. "Minge kullas lühikeseks," oli Societe Generale'i strateegi Alain Bokobza sõnum klientidele. Pank ennustab järgmise aasta lõpuks kulla hinnaks 1050 dollarit untsi kohta, mis tähendaks praeguselt hinnatasemelt 15% langust.

Viimase 13 aasta esimene kulla langus on toonud väärtuse kahanemise 27% võrra. Viimati nägid kullainvestorid sellist langust aastal 1981. Praegu kaupleb väärismetall veidi alla 1240 dollaril untsi kohta, mis on ligi 700 dollarit ehk 35,5% madalam kui 2011. aasta aprillis saavutatud kõigi aegade tipp 1923 dollarit.

"Kulla probleemid ei tulene mitte ainult investorite huvist väärismetalli müüa, vaid ka positiivsete katalüsaatorite piiratud hulgast tulevikus. Tõenäoliselt ei saavuta kuld enam kunagi oma sära," kommenteerisid UBSi analüütikud värskes aruandes. Pank alandas kulla 2014. aasta hinnasihi 1325 dollarilt 1200 dollarini.

Analüütikute sõnul on meelestatus kulla suhtes oodatust palju halvem, mille tõendiks on pettumust valmistavalt nõrk hinnaliikumine vaatamata sellistele tugevatele katalüsaatoritele nagu dollari nõrkus, USA fiskaalne ja poliitiline ebakindlus ning valitsussektori seiskamine.

Väärismetalli kehv aeg tuleneb otseselt ka USAs toimuvast. Novembri lõpus andis Föderaalreserv märku, et tööturg on piisavalt tugevnenud, et tõmmata tagasi igakuiseid võlakirjaoste. Mida rohkem spekuleerivad turud väiksema rahatrükiga maailma suurimas majanduses, seda rohkem annab kulla hind järele.

"Paranev majandus ja tööturg koos Föderaalreservi tegutsemisega kisuvad kulla hinda alla," kommenteeris Bloombergile Stifel Nicolaus & Co fondijuht Chad Morganlander. "Enam ei ole turvasadamat vaja. Pole mingit vajadust kulda nii palju omada."

Kuidas läheb hõbedal ning milline on LHV Panga nägemus kulla hinnast, loe 16. detsembri Äripäevast.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California, Indrek Kald

Hetkel kuum