Pankroti äärel Ukraina vajab kõigepealt valitsust

Sirje Rank 25. veebruar 2014, 14:15

Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšinov lükkas tänasele kavandatud Ukraina uue valitsuse parlamendihääletuse edasi 27. veebruarile, sest püüab meeleavalduste korraldajatega laiapõhjalisemat kokkulepet saavutada.

Eile ütles Turtšinov, et riik vajab kiiresti uut valitsust, et kindlustada välisabi vähemalt 35 miljardi dollari ulatuses.

"Ukraina majandus vajab päästmist ja see suurendab survet revolutsioonilistele poliitilistele jõududele, et riik saaks tõelise rahvusliku ühtsuse valitsuse," ütles agentuurile Bloomberg Londonis asuva IHS Global Insighti vanemökonomist Lilit Gevorgjan. "Sellist suurt abipaketti, mida Ukraina taotleb, ei anna rahvusvahelised doonorid nõrgale valitsusele, kus kõik osapooled pole esindatud."

USA ja Euroopa Liit on lubanud Ukrainat aidata. Venemaa on olukorra selginemiseni oma 15 mld dollari suuruse abipaketi külmutanud. Seda kinnitas täna uuesti Venemaa välisminister Sergei Lavrov, öeldes, et Venemaa ootab esmalt ära uue valitsuse moodustamise.

Uus valitsus peab olema tehnokraatide valitsus ja "poliitilisi kvoote" tuleb vältida, ütles protestijaid esindava Maidani nõukogu liige Oleksei Haran. "Ei oleks õige, kui opositsioon võtaks kogu vastutuse enda kanda," jätkas Haran, kes on ühtlasi võrdleva poliitika professor rahvusülikoolis Kiievi Mohõla Akadeemia.

Eile nimetas Ukraina parlament riigi uueks keskpanga juhiks Lvovi VAT Kredobanki endise juhi Stepan Kubivi, kes plaanib riiki kutsuda IMFi missiooni.

Ukraina rahandusministri kohusetäitja Juri Kolobov tegi ettepaneku kutsuda kokku doonorriikide konverents. EL soovib, et Ukrainale laenuandjate konsortsiumiga ühineks ka Venemaa, ütles täna Luksemburgi välisminister Jean Asselborn.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. February 2014, 14:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing