Indrek Kald • 15. aprill 2014 kell 11:59

Turistide kojutoomine Egiptusest tõi Novatoursile 100 000 eurot kahju

Halvenenud julgeolekuolukorra tõttu kliendid Egitpusest plaanitust varem erilennukiga ära toonud reisikorraldaja Novatours kahju võib ulatuda 100 000 euroni.

Eesti välisministeerium teatas 31. märtsi õhtul kõigile reisikorraldajaile ootamatult, et tõstis Egiptuse reiside ohutaset ning soovitas seoses suurenenud julgeolekuohuga Egiptuses vältida igasugust reisimist, sealhulgas turismikuurortidesse Hurghadasse ja Sharm el Sheikhi.

Novatours tühistas 1. aprillil Tallinnast väljuma pidanud Sharm el Sheikhi reisi, samuti asus otsima võimalust 30. ja 31. märtsil Egiptusesse jõudnud reisijate tagasitoomiseks. Neil õnnestus saada erilennuk Sharm el Sheikh-Talliinn liinile 1. aprilli õhtuks. See aga tähendas, et osade reisijate puhkus jäi üürikesesks ning seda Novatoursist olenemata põhjustel ehk vääramatu jõu tõttu.

Erilennuki tellimine on reisifirma teatel väga kulukas protsess. Esialgsel hinnangul võivad Egiptuse ohuolukorrast tingitud kahjusummad reisikorraldajale ulatuda kuuekohalise summani. Täpsemad kulud selguvad Novatoursi kinnitusel järgmise kuu alguseks.

Ühtlasi hüvitab Novatours klientidele, kes pidid Egiptusest ohuolukorra tõttu plaanitust varem koju naasma, 50% ärajäänud hotellipäevade majutuse maksumusest.

"Vaatamata asjaolule, et reisi katkemine oli põhjustatud nii reisijatest kui Novatoursist sõltumata asjaoludest, otustasime jätta tagasilennuga kaasnenud lisakulutused enda kanda ning tagastada klientidele ka 50% kasutamata jäänud majutuse maksumusest," ütles Novatoursi juht Andree Uustal.

"Pidasime Egiptuse osapooltega läbirääkimisi, et kliendid, kelle puhkus ohuolukorra tõttu katkes, saaks oma raha majutamata päevade eest tagasi. Paraku jäid need tagajärjetuks ja majutuskulusid Novatoursile ei tagastata. Vaatamata sellele, otsustasime klientidele vastu tulla ja poole majutuse summast neile tagastada," selgitas ta pressiteates.

"Reisijate ohutus on Novatoursi prioriteet number üks ja oma sammudes lähtume just sellest prioriteedist. Olukorras, kus ohutase on tõstetud ja milles meie reisijad võivad suure tõenäosusega viga saada, tuleb Novatoursil tegutseda kiirelt ja otsustavalt. Sellistel puhkudel tuleb usaldada välisministeeriumit ja nende konsulaarinfo kanaleid," teatas ettevõte.

Hetkel kuum