Sirje Rank • 16. aprill 2014 kell 12:10

NATO tugevdab kollektiivkaitset

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen teatas täna, et NATO on astunud Ukraina kriisile reageerides täiendavaid samme oma liikmete kaitseks.

"NATO peamine ülesanne on kaitsta oma liikmeid," ütles Rasmussen täna pärast Põhja-Atlandi Nõukogu koosolekut tehtud avalduses. "Täna leppisime kokku täiendavate sõjaliste meetmete paketi, et tugevdada oma kollektiivkaitset ning demonstreerida liitlaste solidaarsuse tugevust."

Rasmusseni sõnul tiheneb NATO lennukite patrullimine Balti regioonis ning vajadusel saadab NATO oma laevad Läänemerele, Vahemerele või sinna, kuhu vaja. Liitlased suurendavad oma sõjaväelise personali valmisolekut, korraldatakse õppusi ja harjutusi. Kaitseplaanid vaadatakse üle ja ajakohastatakse. Kõik see algab kohe.

"Meie tänased otsused puudutavad kaitset, heidutust ja pingeleevendust," ütles Rasmussen. Samas läkitavad need selge sõnumi. "NATO kaitseb igat oma liitlast ja astub vastu igale meie põhilist julgeolekut õõnestavale ohule."

Rasmussen kordas, et Ukraina kriisi lahendamise ainus tee on poliitiline tee. Ta avaldas toetust homme Genfis toimuvatele USA, ELi, Venemaa ja Ukraina esindajate kõnelustele, kus üritatakse kriisile lahendust leida.

"Kutsume Venemaad üles olema osa lahendusest," ütles Rasmussen.

Hetkel kuum