McDonald’si töötajad nõuavad suuremat palka

Romet Kreek 22. mai 2014, 11:31

Eile arreteeriti McDonald’si peakontori juures Illlinoisi osariigis Oak Brookis sadakond McDonald'si töötajat, ametiühingutegelast ja vaimulikkonna esindajat.

Värskeim vahejuhtum demonstratsioonide seeriast, kus töötajad nõuavad 15dollarist tunnipalka ja õigust moodustada ametiühinguid, algas eile pärastlõunal enne tänast McDonald'si aktsionäride üldkoosolekut, vahendab Bloomberg.

Umbes 2000 protestijat, sealhulgas umbes 325 McDonald'si töörõivastes töötajat, kandsid plakateid sõnumitega: "Me oleme väärt rohkem" ja "Mu ametiühing on minu hääl". Oak Brooki politsei hindas osalejate arvuks 1000-1500.

Protestijaid toodi kohale 32 bussiga. Umbes 110 inimest vahistati hoonesse tungimise tõttu, teatas politsei.

„Kuigi McDonald’s respekteerib protestjate rahumeelsete meeleavalduste ja ametiühingutega liitumise õiguseid, on ettevõte keskendunud aktsionäridele,“ ütles McDonald’si pressiesindaja Heidi Barker Sa Shekhem.

Enne proteste soovitas McDonald's enamusel oma 3200 peakontori töötajast töötada kodus, kartes liiklusummikuid. McDonald's sulges eile viiest peakontori hoonest ühe.

Protestijad plaanisid piketeerida suletud hoone ees, kuid kuna see oli suletud, võtsid nad sihikule Hamburgeri ülikoolihoone ja Hyatt Lodge’i.

„Sulgemine peegeldab McDonad’si soovimatust tegelda töötajate kasvavate muredega ja võimetust tõsta palka,“ ütles ametiühingu WOC kommunikatsioonidirektor Deivid Rojas. Protestijad plaanivad täna naasta peakontori juurde, kus hommikul algab aktsionäride üldkoosolek.

„Olen siin, et võidelda 15dollarise tunnipalga ja ametiühingu eest, et minu elukäigust ei saaks minu laste tulevik,“ ütles 43aastane McDonald'si töötaja Melinda Topel, kes teenib 7,50 dollarit tunnis. Tema sõitis protestima Missouri osariigist Kansas Cityst. „Me väärime elamisväärset palka.“ Ta saab valituselt toiduabi. Raske on osta kahele lapsele koolitarbeid ja jalatseid.

Kuigi USAs on üleriigiline miinimumpalk 7,25 dollarit tunnis, on osad osariigid kehtestanud kõrgema miinimumpalga. Keskmiselt teenivad USAs kiirtoidukohtade töötajad 9,08 dollarit tunnis ehk täisajaga töötamise korral 18 880 dollarit aastas.

Maailma suurimale burgeriketile McDonald’sile on mureks loid nõudlus ja kasvav konkurents. USAs oli aprillis vähemalt 13 kuud avatud söögikohtade müük aastases arvestuses praktiliselt muutumatu.

McDonald'sil on maailmas üle 35 400 söögikoha. USAs on 90% söögikohtadest frantsiisivõtjate omanduses, kes määravad palga, ütles Sa Shekhem. McDonald's maksab enamusel juhtudel üle miinimumpalga, lisas ta. Siiski, 15 dollarile tunnist palga tõstmine on tema sõnul ebarealistlik.

McDonad'si aktsia hind tõusis eile 1%, 102,56 dollarile. Aastaga on aktsia hind tõusnud 4,2%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. May 2014, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing