5. juuni 2014 kell 21:00

Soome majanduslangus süvenes

Soome majanduslangus süvenes esimeses kvartalis, kui SKP langes eelneva aastaga võrreldes 0,4 protsendi võrra.

Soome majandus langeb teist aastat järjest ega näita paranemise märke. Erinevalt Eestist ei toeta ekspordi nõrkust ka sisemaine tarbimine. Viimati kasvas Soome majandus 2012. aasta esimeses kvartalis ja sedagi sisuliselt olematud 0,1 protsenti.

“Soomes hakkavad kõik majandussurutise märgid paika loksuma,” teatas Nordea Bank, viidates stagneerunud ekspordile, kahanevatele kapitalikulutustele ja vähenevale eratarbimisele. Soome majanduse jahtumine kestab juba 10. kvartalit.

Ajalehti loetakse vähem. Soome kahes põhitööstusharus on toimunud struktuursed muutused. Paberi- ja metsatööstus kannatab seetõttu, et pabermeediaväljaannete asemel loetakse rohkem online-väljaandeid. Nokia võimetus tõusta nutitelefonide turu vedajaks on löönud Soome elektroonikatööstust.

Kuid see pole veel kõik. Ka nõrk kodumaine tarbimine seisab majanduse taastumise teel ees. Nordea analüütik Pasi Sorjonen ütles, et Soome majandus langeb tänavu 0,5%. See oleks Soome majandusele juba kolmas langusaasta jutti. Soome valitsus on reageerinud majandussurutisele laenamise kasvuga, mis on tõstnud riigivõla mahu kriisieelse 2008. aasta 47 miljardilt eurolt 110 miljardile eurole. Kulusid on kärbitud ja makse vähendatud 6,8 miljardi euro eest, et kaitsta tippkrediidireitingut AAA ja vältida võla kasvu üle piiri.

Raha kulutamisest pole kasu. Täna ametisse nimetatav sotsiaaldemokraadist rahandusminister Antti Rinne on öelnud, et Soome riik peab kulutama rohkem raha, et luua töökohti. Nordea analüütiku sõnul ei ole sellest kasu. “Vaadates sügavamale, on meil tegemist struktuursete majandusprobleemidega, mida ei ole võimalik remontida ekspansiivse majanduspoliitikaga,” ütles ta.

Hetkel kuum