Draghi ralli toonud aktsiarekordid

Romet Kreek 16. juuni 2014, 10:20

Kaheaastane aktsiaralli on taastanud enam kui 4 triljonit dollarit Euroopa ettevõtete turuväärtust.

See on viinud aktsiaturu hinna-kasumi suhtarvu tasemele, mida ei ole nähtud terve aastakümne jooksul. Investorid pöörduvad eemale rekordmadalatest võlatootlustest, vahendab Bloomberg.

Tõusu tagajärjel on Stoxx Euroopa 600 indeksi P/E kerkinud 17,5ni. See on kõrgeim tase alates 2002. aastast.

"Kui ettevõtete dividenditootlused ületavad võlatootlusi kaks aastat pärast Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi stiimuleid, meelitab see investoreid ettevõtetesse õigustamatute väärtustasemete juures," ütles Exane BNP Paribasi aktsiastrateeg Graham Bishop. "Väljamaksed, mis ületavad Saksa valitsuse võlakirju enam kui kahe protsendipunkti võrra, pakuvad vähest mugavust, kuna ettevõtete kasumikasv on takerdumas ja majanduskasv on sattunud surve alla."

„Suur rotatsioon võlakirjadest aktsiatesse on argument, millele võisite viidata mistahes ajal viimase kahe aasta jooksul, kui nüüd on erinevus, sest väärtustasemed on palju halvemad,“ ütles Bishop. „See, mis on juba aktsiahindadesse arvatud, tõenäoliselt ei realiseeru.“

Alates 2012. aasta juunist on Stoxx 600 indeks tõusnud 48% ja ajanud indeksi P/E suhtarvu näidu 26% üle aastakümne keskmise taseme. Aktsiate nagu Totali ja Banco Santanderi aktsiatõus on isegi kiirenenud, kui analüütikud on kärpinud indeksi aasta kasumiootust 6% võrra. 2012. aasta juunikuus oli indeksis olevate ettevõtete turuväärtus kokku 7,9 triljonit dollarit, mis on nüüd kasvanud 12,1 triljonile dollarile. 2012. aasta juulis lubas Euroopa keskpanga juht teha mida tahes, et aidata eurot.

Tänavu 5. juunil tutvustas ta seninägematuid meetmeid, et stimuleerida majandust, mida ähvardab deflatsioon. Euroopa Keskpank kärpis baasintressimäärasid, maksustas intressimääraga keskpangas hoiuseid hoidvaid panku ja teavitas 400 miljardi eurose likviidsuskanali loomisest. Ta ei teatanud varade ostuplaanidest, millega tegelevad Inglismaa, USA ja Jaapani keskpangad.

„Keskpanga likviidsusplaanid avaldavad suurt positiivset mõju vaid siis, kui turud on olnud väga ülemüüdud,“ ütles Miller Tabaki aktsiastrateeg Matt Maley. „Seekord on Euroopa aktsiaturud juba hinnanud hindadesse stiimulid. Aktsiaturg on jõudnud kaugele ette fundamentaalnäitajatest.“

Draghi poliitika on meelitanud investorid ajama üles Euroopa varade hinnad alates võlakirjadest kuni aktsiateni ja pannud vältima raha hoidmist. EPFR Globali andmetel on USAs kaubeldavatesse Euroopa fondidesse tänavu lisandunud 43 miljardit dollarit raha. Samal ajal on investorid pannud USA aktsiafondidesse vaid 3,3 miljardit dollarit.

Stoxx 600 ja euroala aktsiatest koosnev Euro Stoxx 50 indeksid on tänavu tõusnud vastavalt 5,7 ja 5,6%. Barclaysi euroala valitsuse võlakirjade kogutootlusindeks on tootnud 6,2% ja Euroopa ettevõtete võlaindeks 5,2%.

9. juunil langes Hispaania valitsuse 10aastase võlakirja tootlus rekordmadalale 2,58 protsendile. 2012. aasta juulis, kui kardeti, et mõnedel Euroopa riikide valitustel on raskuseid võlga teenindamisega, oli sama võlakirja tootlus 7,62%. Nüüd on Hispaania valituse võlakirjade tootlus madalam USA valitsuse omadest.

Aktsiad on ikka ostmist väärt, kuna majanduskasv võtab ootuse üles ja see muudab kasumikasvu saavutavaks, ütles Lombard Odieri Genfis töötav investeerimisstrateeg Samy Chaar.

Bloombergi poolt küsitletud analüütikute prognooside kohaselt kasvab tänavu euroala majandus 1,1% võrreldes USA 2,2% majanduskasvu ootusega.

„Draghi andis meile teada, et see ei ole keskkond, kus vastandada võlakirju aktiaitele, vaid vastandada kõike rahale,“ ütles Chaar. „Kui tuleme välja majanduslangusest ja ostujuhtide indeks on tõusmas, paistab see olevat hea ettevõtete kasumite ettevaatav indikaator.“

Bloombergi poolt küsitletud analüütikud ootavad, et Stoxx 600 indeksisse kuuluvate ettevõtete kasumid võivad kasvada 10%, 22,50 eurole indeksi kohta. Veel jaanuaris prognoosisd analüütikud, et tänavu kasvavad ettevõtete kasumid 16%, 23,80 eurole indeksi kohta.

 


 

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    17. June 2014, 09:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing