Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaapanis tarbijahinnad tegid 32 aasta suurtõusu

  Tänu käibemaksu tõstmisele ja kommunaalteenuste hinnatõusule tõusid mais Jaapani tarbijahinnad 32 aasta kiireimas tempos, vahendab Bloomberg.

  Ilma värske toidukaubata tarbijahinnad tõusid mais aastaga 3,4%, teatas täna Jaapani statistikaamet. Inflatsioon vastas Bloombergi küsitletud analüütikute ootustele.
  Seevastu kodumajapidamiste kulutused kukkusid aastaga 8%. Kulutuste vähendamise ulatus tuli suurem, kui ükski analüütik prognoosis. „Oodatust suurem tarbimise kukkumine viitab, et kodumajapidamised hakkavad kannatama käibemaksu tõusust tingitud kiirema inflatsiooni tõttu,“ ütles NLI uurimisinstituudi majandusanalüüsi direktor Taro Saito. „Raske on ette kujutada, et kodumajapidamised on õnnelikud Abenomicsi üle.“
  Koguinflatsioon oli Jaapanis 3,7%. Elektrikulud kasvasid aastaga 11,4% ja bensiini hind tõusis 9,6%. Värske meretoidu hind tõusis 14,3%.
  Jaapani keskpanga hinnagul lisas mai põhiinflatsioonile käibemaksu tõus kaks protsendipunkti. Keskpanga juhi Haruhiko Kuroda sõnul kahaneb suvel inflatsioon ühe protsendi kanti, et siis taas tõenäoliselt kiireneda eesmärgikohase kahe protsendi lähedale.
  Sel nädalal kuulutas Jaapani peaminister Shinzo Abe, et deflatsioon on lõppenud, mis on kammitsenud Jaapani majandust 15 aastat. „Läbi jõulise rahapoliitka, paindliku eelarvepoliitika ja kasvustrateegia oleme jõudnud ajastusse, kus enam ei ole deflatisooni,“ ütles ta.
  Ilma üleaja töötasude ja preemiateta palgad vähenesid aprillis 23ndat kuud.
  Bensiini hind on kõrgeim alates 2008. aasta septembrist. Kõik 14 suuremat elektri- ja gaasikompaniid tõstsid mais hinnad kõrgeimale tasemele alates 2009. aasta maist, kui kinnitati praegu kehtiv hinnakujundussüsteem, kirjutas ajaleht Asahi.  Tokyo Electric Power teatas mais kodumajapidamistele 5,3% hinnatõusust, kuna käibemaks on kõrgem ja energiakulud kasvamas.
  Fast Retailing, kellele kuulub Uniqlo rõivakett, teatas läinud kuul, et tõstab hindu umbes 5% võrra.
  „Tarbijakulutuste osas on jätkuvalt ebakindlus, kuna on raske ette kujutada, et tarbijad soovivad kulutada, kui nende reaalsissetulekud selgelt kukuvad,“ ütles Japan Center for Economic Researchi analüütik Nobuyasu Atago.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
EfTENi uusima fondi saab turult kätte alla puhasväärtuse
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus (NAV) oli detsembri lõpus 10,82 eurot, samas osaku hind turul on 9,5 eurot.
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus (NAV) oli detsembri lõpus 10,82 eurot, samas osaku hind turul on 9,5 eurot.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Riigikohus: prokuratuur peab ajakirjanikele trahvi taotlemist usutavalt põhjendama Prokuratuur: meile jäi õigus otsustada avaldamise üle
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.

Olulisemad uudised

Raske aasta laenu-ühistutele: hoiused vähenesid 13%
Möödunud aastal suure pankrotiskandaali läbi elanud hoiu-laenuühistutel pole ette näidata kaotustele võrdväärset kasvu: kukkunud on nii laenuportfell kui ka hoiused.
Möödunud aastal suure pankrotiskandaali läbi elanud hoiu-laenuühistutel pole ette näidata kaotustele võrdväärset kasvu: kukkunud on nii laenuportfell kui ka hoiused.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.