Mait Kraun • 9. juuli 2014 kell 16:20

Püha Tool määras uued panga- ja meediajuhid

Vatikani Püha Tool palkas Briti lordi ja endise fondihalduri Euroopast, et nad aitaksid korrastada riigi finants- ja meediastruktuur. Teade muudatuste kohta tuli juba selle nädala alguses.

Finantsilise poole ümberstruktueerimine on osa paavst Francise plaanist lõpetada aastaid kestnud korruptsioon Vatikani pangas ja muuta linnriigi valitsemist rahvusvahelisemaks, vahendab Financial Times.

Uueks Vatikani panga presidendiks sai Jean-Baptiste de Franssu, kes on investeerimisfirma Invesco endine juht. Meedia nõukogu etteotsa määras paavst aga endise BBC Trusti esimehe Lord Patteni. De Franssu asendab Ernst von Freybergi, kes oli määratud panga juhiks eelmise paavsti Benedictuse poolt.

Vatikani panga finantsilise arhitektuuri ülesehitemine kätkeb endas eraldiseisva pensiondifondi ning varahaldusettevõtte loomist. Kõrgel kohal Vatikani majandust juhtiv kardinal Goerge Pell ütles pressikonverentsil, et nende eesmärk on saada finantsjuhtimises teistele eeskujuks.

Lord Patten aga ütles, et tema roll on tähtis ning väljakutsuv. Ta loodab parandada Rooma katoliku kiriku meediaväljaannete kvaliteeti.

Hetkel kuum