Ettevõtted hakkasid taas hoogsalt laenama

1321-aripaev 22. juuli 2014, 13:50

Ettevõtete suurenenud välislaenamine põhjustas esimeses kvartalis võlakoormuse kasvu, teatas Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja asetäitja Jana Kask pressiteate vahendusel.

Eesti ettevõtete võlakohustuste kogumaht suurenes esimeses kvartalis 444 miljoni euro võrra, mis on viimaste aastate üks suuremaid kvartalikasve. Kokku kasvasid võlakohustused (laenud ja emiteeritud võlakirjad) esimeses kvartalis mullusega võrreldes 1,4%.

Valdav osa kasvust tulenes välismaalt kaasatud võlavahendite mahu suurenemisest, millest omakorda olulise osa moodustas uute võlakirjade emiteerimine taristusektoris. Välismaiste võlakohustuste osakaal kõigist ettevõtete võlakohustustest kasvas pisut ning ulatus kvartali lõpus 37%ni.

Ettevõtete finantsvõimendus esimeses kvartalis ei muutunud, kuna lisaks võlakohustuste suurenemisele jätkus ka omavahendite kasv. Sisemajanduse koguprodukti (SKP) suhtes arvutatud võlakoormuse aasta aega kestnud vähenemine asendus väikese tõusuga – see näitaja suurenes kvartaliga 85%lt 87%le.

Majapidamiste finantsvarad kasvavad endiselt võlakohustustest kiiremini. Majapidamiste finantsvarad kasvasid esimeses kvartalis mullusega võrreldes ligi 10%, võlakohustuste kasv kiirenes samal ajal 1,2%ni. Majapidamiste võlakoormus SKP suhtes püsis 41% juures.

Eesti majandus tervikuna oli esimeses kvartalis netolaenuvõtja. See tähendab, et välismaalt kaasati rohkem vahendeid, kui sinna paigutati. Negatiivne saldo on esimesele kvartalile küllaltki iseloomulik, kuid olulist mõju avaldas ka see, et ettevõtted kaasasid tavapärasest rohkem välismaiseid võlavahendeid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. July 2014, 14:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing