21. august 2014 kell 10:11

Estonian Airi haavad ei parane

2014. aasta esimesel poolaastal oli Estonian Airi müügitulu 32,9 miljonit eurot, mis on mullusest  8 protsendi võrra väiksem ning ettevõte on endiselt kahjumis. 

Estonian Airi kahjum küll vähenes 18 protsenti ja moodustas 5 miljonit eurot.

Selle aasta esimesel kuuel kuul reisis Estonian Airiga 260 00 inimest, mis on mullusest 8% vähem. Reisijate arvu vähenemise tempo oli väiksem kui edasi-tagasi lendude arvu vähenemine, mis moodustas 10% võrreldes 2013. aasta sama perioodiga.

„Kuigi teise kvartali tulemused on eelmise aasta sama perioodiga enam-vähem samal tasemel, jäid need ettevõtte lootustele alla,“ lausus Estonian Airi juhatuse esimees Jan Palmér.

„Estonian Airi teise kvartali tegevus kulges kooskõlas restruktureerimisplaaniga, millele lisaks pidime tõhustama meetmeid vastamaks turul karmistunud tingimustele. Tallinna lennujaama on lisandunud mitmeid uusi vedajaid ja seetõttu on konkurents Tallinna lennujaamas muutunud oluliselt karminaks. Lisaks mõjutab meie tulemusi Ukrainas jätkuv ebastabiilne olukord, mille tulemusena on vähenenud reisijate arv Kiievi liinil ja Euroopast Venemaale suunduvate transiitreisijate arv,“ jätkas Palmér.

Tugev konkurents on seadnud löögi alla reisija kohta teenitud tulu kogu Euroopas ning paneb lennufirmad otsima võimalusi kohandumaks turul valitseva olukorraga.

Esimese poolaasata reisijatenumbrid olid ettevõtte prognoosidest pisut madalamad. Peamine põhjus on turunõudlusest tulenev väiksem lendude arv. Vaatamata sellele pöördus juunis ja juulis reisijate arv kasvutrendi. „Seda on positiivselt mõjutanud kõrge nõudlus suviste lennusihtkohtade järele ja kaks lisandunud suvesihtkohta, mis aitasid meil reisijate arvu langustrendi uuesti kasvule viia,“ lisas Palmér.

Estonian Air on suurima turuosaga lennufirma Tallinna lennujaamas. Estonian Airi regulaarlendude liinivõrku kuuluvad järgmised sihtkohad: Stockholm, Kopenhaagen, Amsterdam, Brüssel, Oslo, Moskva, Peterburi, Kiiev, Vilnius, Trondheim ja Bromma. Maist septembrini on sihtkohtade nimistus Nice ja Split, juunist augustini Pariis ja juunist oktoobri lõpuni Berliin. Detsembrist 2014 kuni märtsini 2015 toimuvad hooajalised lennud Münchenisse.

Hetkel kuum