Edukas Eesti alustab kolmandat korda

09. september 2014, 00:00

1. oktoobril algab taas Eduka Eesti arvamuskonkurss, mis on Eesti arvamusruumi ­uute ideedega rikastanud kahe hooaja vältel. Konkursi peaauhind on 10 000 eurot. Äripäeva koostööpartnerid on tänavu Tallinna Kaubamaja, Danske Bank, Elion/EMT, Saku Õlletehas ja Mootor Grupp.

Eduka Eesti arvamuskonkursi eesmärk on ärgitada ja hoida debatti Eesti edu üle ning vahendada avalikkusele värskeid ideid Eesti arengu kiirendamiseks.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel leiab, et viimsel ajal on usaldus riigivõimu ja ettevõtjate vahel valusalt kannatada saanud. “Autode käibemaksu mahaarvamine, töötajate registreerimine, 1000euroste arvete deklareerimine, juhatuse liikmete töötuna registreerimise mitte võimaldamine,” loetleb ta ettevõtjat ebameeldivalt üllatanud seadusemuudatusi. “Kui palju Eesti ettevõtjaid veel pigistada annab, enne kui drastiliselt hääbub Eesti ettevõtlusvaim, mis on meid edukalt toonud läbi esimese paarkümne taasiseseisvuse aastat?”

Mandel usub, et igaüks teab mõnda ettevõtjat, kes plaanib täna ettevõtlusega tegelemise lõpetada. “Hääbumise märke on õhus. Loodan siiski, et veel pole hilja leida Eestile arengu kiirendamise ideid, mis ei seisne pelgalt ettevõtjatele suuremate koormiste kehtestamises ja edukamate inimeste lisamaksustamises.”

Võitis pensionilisa pakkumine. Eelmise hooaja Eduka Eesti konkursi võitis pankur Tarmo Tanilas, kes tegi ettepaneku täiendada olemasolevat pensionisüsteemi vabatahtliku kontoga, mille kosumisse annaks oma panuse ka riik. Vabatahtliku  kontoga liitunud isiku eraldi arvelduskontole suunaks tööandja iga kuu 5% inimese netopalgast, riik aga alandaks tema tulumaksumäära 5% võrra ning kannaks sealt laekuva summa samale pensionikontole.

Poliitikud on Tanilase ideed tunnustanud, kuid tõrguvad vastavat seadusemuudatust algatamast, sest pelgavad selle kulukust riigieelarvele. Alates selle nädala kolmapäevast kuulub Tanilas Äripäeva kolmapäevaste püsikolumnistide hulka.

Investeeringuidee. Teise koha­ võitis viimati vandeaudiitor Rein Ruusalu ideega suurendada tarku investeeringuid ning kolmanda investor Raivo Hein, kes soovitas hakata koolis õpetama rikkaks saamist. Hein on teatanud plaanist kasutada oma ­auhinnaraha Jaak Roosaare “Rikkaks saamise õpiku” koolidele kinkimiseks.

Eduka Eesti esimese hooaja võit läks jagamisele Heiki Urbala ja Raul Ennuse vahel, kes esitasid sisu poolest sama, kuid rõhuasetuse ja nüansside poolest erineva idee õpetada kõik lapsed programmeerima juba esimestes klassides. Tanilas sai siis kolmanda koha.

Esimesel Eduka Eesti konkursil avaldas Äripäev 85 arvamuslugu, teisel hooajal 92.

 

Tasub teada

  • Kuidas osaleda arvamuskonkursil

Tuleb saata kuni 4500tähemärgine arvamuslugu aadressil arvamus@aripaev.ee.
Avaldama hakkame laekunud trükikõlblikke tekste 1. oktoobrist jooksvalt Äripäeva paberlehes ja veebis, kuid kirjutada ja läkitada võib neid kohe.
Arvesse lähevad kaastööd, mis on laekunud kuni 28. veebruarini 2015 (k.a).
Toimetus jätab endale õiguse kaastöid vajaduse korral toimetada ja lühendada.
hindamisel on esikohal idee uudsus ja teostatavus, aga ka argumenteeritus ja esitusviis.
Võitjad valib Äripäev välja koos sponsorite esindajatega, võitjate nimed avalikustatakse tuleva aasta kevadel Eduka Eesti lõpuüritusel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. September 2014, 18:22

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing