Väikese protsendi elanikkonna käes aina suurem osa jõukusest

Mait Kraun 10. september 2014, 19:36

Superrikkad said rikkamaks ning lõhe nende ja ülejäänud ameeriklaste vahel laieneb jätkuvalt, selgub Föderaalreservi uuest raportist.

Oma uuringus, mida koostatakse iga 3 aasta tagant, leidis Föderaalreserv, et 3 protsenti inimestest omavad 54,4 protsenti riigi jõukusest (2013). 2010. aastaga võrreldes on toimunud kerge tõus. 1989. aastal hoidsid 3 protsenti rikkamatest majapidamistest kokku 44,8 protsenti riigi jõukusest. See näitab, et tulude lõhe on viimastel kümnenditel kiiresti kasvanud. 

Samal ajal langes 90 protsendi vaesema jõukuse osa 2013. aastal 24,7 protsendini. 1989. aastal oli sama number 33,2 protsenti.

„Andmed kinnitavad, et sissetulekute ja jõukuse osakaal parimal järjel olevate perekondade seas on ajalooliselt kõrgel tasemel,“ kirjutati raportis. „Suurenenud tulud ja rikkus on viimastel kümnenditel jagatud ära paari protsendi inimeste vahel.“

Samuti vaadati raportis ameeriklaste sissetulekuid. Mediaan-sissetulek langes 3 aastaga 5 protsenti. Keskmine sissetulek kasvas aga 4 protsenti, mis tähendab, et keskmise palga suurenemise on tekitanud just jõukama elanikkonna palgatõus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. September 2014, 09:24
Otsi:

Ava täpsem otsing