• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uuring: rikkad tulevad tippülikoolidest

  Majandusteadlane Paul Krugman kirjutas hiljuti, et multimiljardi dollari suurused riskifondide tippjuhtide palgad tõestasid, et haridus mängib väikest rolli kasvavas kuristikus rikaste ja vaeste vahel.

  Tänu praegusele finantssüsteemile muutuvad rikkad rikkamaks ja investorid teevad rahast raha.
  “Tänapäeva ebavõrdsus ei tulene kõrgkooliharidusest,” sõnas Krugman. “See puudutab oligarhe.”
  Uus uuring aga pakub teistsugust vaatepunkti. Duke’i ülikooli teadlane Jonathan Wai uuris maailma miljardäre ja globaalset eliiti.
  Ta leidis, et miljardärid on kõrgelt haritud ning neil on tugevad kognitiivsed võimed. Umbes kolmandik maailma miljardäridest käis maailma parimates eliitkoolides.
  Isegi miljardäride hulgas käisid rikkamad suurema tõenäosusega tippülikoolides.
  Eliitkoolides käinud miljardäride netosissetulek oli märkimisväärselt kõrgem kui neil, kes ei käinud eliitkoolides, selgub raportist.
  Uuringu kohaselt on Harvard “tootnud” kõige enam miljardäre. USA miljardäridest käis enam kui 1 10st Harvardis ning globaalselt umbes 1 20st.
  Uuringul on küll ka mõned puudused. Nimelt ei ole uuringus kajastatud miljardäride IQ taset; selle asemel võrdustatakse kognitiivsed võimed tippülikoolides käimisega. Rikkad lapsed saavad tihti tippülikoolidesse aga sisse osaliselt seetõttu, et nende vanemad käisid seal samuti või on koolile teinud suure kingituse.
  Raporti kohaselt käivad miljardärid, kes on oma varanduse pärinud, suurema tõenäosusega eliitinsitutsioonides kui need, kes on oma varanduse ise teeninud, mistõttu saab järeldada, et privileeg on tihti pärandatud vanematelt lastele, mitte väljateenitud tänu tarkusele.
  Hiinas ja Venemaal näiteks ei ole eliitkoolis käimine miljardäri seisusega tingimata korrelatsioonis, seal oleneb miljardäri staatusesse tõusmine pigem poliitilistest sidemetest ja positsioonist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.