Marje Aksli • 2. detsember 2013 kell 4:44

Kuidas rikkad head tegema panna

Rikast huvitab kasum, aga heateod kasumit ei too. Ent oleks ju tore, kui rikkaks saaks ka head tehes ning kui sotsiaalseid probleeme lahendada oleks kasumlik, kirjutab rahvusvahelise arengu spetsialist Marje Aksli.

Sotsiaalse mõju investeeringuteks või filantrokapitalismiks nimetatud finantseerimismudeli eesmärk on luua sotsiaalset ja keskkonnaalast väärtust koos kasumi teenimisega.

Filantrokapitalismi mudeleid kasutades ei siple riik enam üksi sotsiaalsete ja keskkonnaalaseid probleemide lahendamisel. Ühendades sotsiaalseid muutusi taotleva filantroopia ja kasumit taotlevad investeeringud saab ühendada kapitali, loovuse ja sotsiaalse heaolu. Mõnele võib olla vastukarva, et maksumaksjad maksavad ettevõtjale kasumit, kui tulemused on head. Kuid audiitor saab kergesti järeldada, et riigi raha on isegi kokku hoitud. Risk on tõeline ka ettevõtjale – kui tulemusi ei saavutata, ei saa ta oma raha tagasi ega teeni ka kasumit.

Mismoodi filantrokapitalismi mudel täpsemalt toimib, seda saab lugeda tänase Äripäeva paberlehest.

Hetkel kuum