15. september 2014
Jaga lugu:

USA aktsiaturgu varjutavad probleemid

Kuigi USA aktsiaturud teevad endiselt rekordeid, hakkab investoritel tekkima hirm, mis viib paljude ettevõtete aktsiad langusesse.

Umbes 47% Nasdaq Composite’i indeksisse kuuluvatest aktsiatest on oma viimase 12 kuu tipptasemelt vähemalt 20% kukkunud. Samal ajal on sama suure kukkumise teinud rohkem kui 40% Russell 2000 indeksi ning Bloomberg IPO indeksi aktsiatest.

See on kontrastiks Standard&Poor’s 500 indeksile, mis on tänavu sulgunud 33 korral ­rekordtasemel, näitavad Bloombergi kogutud andmed.

“Kolm aastat on möödunud sellest, kui investorid nägid S&P 500 10protsendist langust, ja nad on hakanud vältima ettevõtteid, mis kannatavad turu kukkumisel kõige enam,” märkis Hennessy Fundsi portfellijuht Skip Aylesworth.

Riskitundlikkus on kasvanud vahetult enne USA ajaloo tõenäoliselt suurimat aktsiate avalikku enampakkumist, mille korraldab sel nädalal Hiina e-kaubandusfirma Alibaba. Firmast saab suuruselt kolmas internetiettevõte USA börsil.

S&P 500 indeks lõpetas 12. septembril oma viienädalase järjestikuse kasvuperioodi, kuna investorites kasvab hirm, et Föderaalreserv võib tõsta intressimäärasid varem, kui arvatakse. Sel aastal on indeks kerkinud 7,4%. Russell 2000 indeks on kukkunud 0,3% ja Bloombergi IPO indeks tõusnud 3,4%.

Hirm on vallutanud paljude mõtted. Frost Investment Advisors LLC uuringute direktori Brad Thompsoni sõnul on ettevõtetel, kel on vähem aktsiaid ja väiksem käive, suur risk ebastabiilse turusituatsiooni korral väga halba olukorda sattuda. Bloombergi küsitletud analüütikute sõnul jääb enam kui 20% Nasdaq Composite’i ja Russell 2000 indeksite ettevõtetest selles kvartalis kasumita.

“Turul arvatakse, et meil on olnud suur likviidsus ning piisavalt madalad hinnad, ja kui boolikauss võetakse meie nina eest järsult ära, hakkab turg kukkuma,” märkis Thompson. “Mina küll seda hirmu ei jaga, kuid see on üks lugu, mida paljud räägivad,” lisas ta.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt