21. september 2014 kell 21:00

Wall Steeti spetsialist: on aeg olla valiv

Wall Streeti tippekspert ei näe, et ettevõtete aktsiad või võlakirjad niipea kokku varisevad. Isegi hoolimata sellest, et odavaid väärtpabereid tuleb tikuga taga otsida ja majanduskasvu aeglustumine jätkub tõenäoliselt veel mõnda aega.

“Kas see tähendab, et me peaksime kõik liikuma kokkuvarisemise suunas? Ma ei arva nii,” lausus BlackRocki peainvesteerimisstrateeg Russ Koesterich.

“Tõsi, see tähendab, et peab olema väga valiv. See tähendab, et peavad olema mõõdukad ootused selle kohta, milline on teenitav tulu kümne aasta perspektiivis, mil väärtus tõeliselt loeb. Samas ma ei usu, et see tähendab, nagu aktsiad või siis kõrged tootlused lendavad kohe õhku,” märkis Koesterich.

Eksperdi sõnul pole aktsiate väärtus, mis on kõrge võrreldes nende pikaajalise keskmisega, veel võrreldav eelmise turu tipptasemega. USAs pole aktsiad viimase 25 aasta jooksul tavaliselt tippu saavutanud enne, kui S&P 500 on näidanud 20kordset hinna ja kasumi suhet. Näitaja on praegu umbes 18kordne.

Valida tuleks suured ettevõtted. Koesterichi sõnul aeglustavad demograafilised väljakutsed ning leige töökohtade ja palgakasv pikaajalist kasvu. Seda isegi juhul kui majandus (USA – toim) kasvab umbes 2,5% järgmise ühe-kahe kvartali jooksul.

“Oleme keset tsüklilist taastumist – see on hea uudis,” märkis ekspert. “Veidi kehvem uudis on, et USA majanduskasvu kiiruse limiit on ilmselgelt madalam kui mõni aeg tagasi.”

Wall Streeti spetsialist soovitas erinevat tüüpi aktsiaid. Näiteks USAs tasub tema sõnul vaadata suure turukapitalisatsiooniga aktsiaid ehk siis suurte ettevõtete omasid, kuna need on valitsuse rahapoliitika muutuste suhtes vastupidavamad.

Lisaks meeldivad talle ka tsüklilised aktsiad, nagu näiteks tööstus, mis liigub samas rütmis tavapärase majandustsükliga. Need lõikavad majanduse tugevnemisest kõige enam kasu. Spetsiifilistest sektoritest soovitas ta jälgida tehnoloogia-, energia-, tööstuse- ja finantssektorit.

Hetkel kuum