Juhan Lang • 22. september 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Sakslastele ei meeldi USA ärid

Ridamisi spionaažipaljastusi on vähendanud sakslaste usaldust USA suurkorporatsioonide vastu lausa sedavõrd, et nad suhtuvad neisse sama negatiivselt nagu venelased, selgub äsja avaldatud uuringust.

Turu-uuringute firma Penn Schoen Berlandi küsitletud Saksamaa ettevõtete juhtidest ütles 57%, et USA päritolu tõstab ettevõtte nende silmis halvemasse valgusesse. 29% küsitletuist vastas, et see on pigem eelis.

Uudistekanali CNBC ja Burson-Marstelleri tellitud küsitlusest selgus, et juhtidega sama meelt on ka Saksa kodanikud. 1010 küsitletud inimesest 59% USA juurtega ettevõtteid ei eelistaks.

Numbrid jäävad sarnastesse raamidesse venelaste eelistustega – 54% uuringus küsitletud ettevõtete juhtidest ja 61% tavakodanikest vaataks ettevõttele rohkem viltu, kus see pärineb USAst.

Ehkki sakslastele on muret teinud Google'i ülemvõim, on ehk veelgi tõsisema mainekahjustuse kaasa toonud teade, et USA riiklik julgeolekuamet luuras Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli järele ega pidanud pühaks isegi viimase isiklikku mobiiltelefoni.

CNBC teatel on usutavasti mõni USA tehnoloogiaettevõte aidanud NSA (National Security Agency) nuhkimisele kaasa. Samal ajal on näiteks Google teatanud, et nad on astunud samme taolise spioneerimise nurjamiseks.

Barclaysi Frankfurti osakonna ökonomist Thomas Harjes ütles, et mainekuvandit kahjustab kõik, mis kinnitab tõdemust, et USA ettevõtted vilistavad seadustele. „Ilmnes ka, et need ettevõtted olid kaasatud tööstusspionaaži," nentis ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt