25. september 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Koda toetab aruannete järelevalve muutmist

Kaubandus-tööstuskoda toetab justiitsministeeriumi kavandatavat muudatust anda majandusaasta aruannete järelevalve maksuametile, ütles koja poliitikakujundamise ja õigusosakonna juhataja ­Marko Udras.

Justiitsministeerium tahab muuta äriseadustikku, nii et maakohtu registriosakonna asemel hakkaks 2016. aastast aruandlust kontrollima maksu- ja tolliamet ja peale meeldetuletuste kaalutaks ka süsteemsemat sunniraha määramist.

Udrase sõnul toetab koda järelevalve tõhustamist. Üks võimalus on anda järelevalve funktsioon osaliselt üle maksu- ja tolliametile, jättes aruannete sisulise kontrolli igal juhul kohtute registriosakondadele. See on üks meetod, kuidas motiveerida senisest rohkem ettevõtteid aruannet tähtajaks esitama. ­Samas jääb Udrasele arusaamatuks, miks ei suuda registriosakonnad teha järelevalvet piisavalt tõhusalt. “Kui see siiski võimalik ei ole, on maksu- ja tolliameti volitamine ilmselt ainus alternatiiv,” ütles ta.

Udrase sõnul avaldaksid muudatused mõju eelkõige hilinejatele. Kui praegu ei juhtu sisuliselt midagi, kui aruanne esitada kaks või kolm kuud tähtajast hiljem, siis järelevalve tõhustumisel olukord muutuks ning ette­võtet võib ees oodata rahaline väljaminek.

Udrase teatel ei esita ligi viiendik firmadest üldse majandusaasta aruannet ja see protsent ei muutu ilmselt ka lähiajal.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt