• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  USA naftaimport OPEC-i riikidest 30 aasta madalaim

  Foto: epa

  USA toornaftaimport OPEC-i liikmesriikidelt on peaaegu 30 aasta madalaim, kirjutab Financial Times.

  OPEC toodab kolmandiku maailma toornaftast. USA vähenev sõltuvus kartelli toodangust tuleneb hüdraulilise purustamise arenemisest, mis on tõstnud kildaõli tootluse üheksa miljoni barrelini päevas. Tegu on kõrgeima tootlusega alates 1980. aastate keskpaigast.
  Financial Timesi andmeil oli augustis OPEC-i osakaal USA naftaturust langenud 40%-ni. Kõrgeim turuosa, 88%, oli OPEC-il USA-s 1976. aastal.
  Kuna USA „isu“ välismaise toornafta vastu on vähenenud ning ka ida poolt tulenev nõudlus on vähenenud, on Lähis-Ida, Lääne-Aafrika ning Ladina-Ameerika tootjad pööranud pilgud Aasiasse. Hoolimata sellest, et kildaõli tootmine on USA sõltuvust toornaftast vähendanud, on riik jätkuvalt Hiina järel maailma suuruselt teine toornafta koguimportija.
  USA kildaõli buum on mõjunud OPEC-i liikmetele erinevalt. Suurima löögi on saanud Alžeeria ning Liibüa, samas Saudi-Araabia ja Venezuela on säilitanud tugeva positsiooni.
  Standard Chartered analüütik Paul Horsnell märkis, et just Aafrika riigid on need, keda USA tegevus „enim on pitsitanud“.
  Rahvusvahelise Energiaagentuuri hinnangul on maailm jätkuvalt sõltuv Lähis-Ida energiaressurssidest. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.