Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    21 aastat edukaid ärimehi

    Ei ole välistatud, et eraldiseisvatena aasta ärimehe tiitli võitnud Enn Pant (vasakul) ja Ain Hanschmidt võivad suurte plaanide teostudes ka ühiselt sama tunnustuse saada.Foto: Andras Kralla

    Kui Äripäev aasta ärimehe tiitli jagamisega alustas, paistis, et tunnustus toob kaasa justkui vastupidise efekti – mitmel ettevõtjal, keda esile tõsteti, järgnes kesine või lausa halb aasta.

    Kogu nimekirja vaadates aga selgub, et kõik pärjatud olid omal ajal tiitli ära teeninud ja enamik neist jätkab siiani rohkem või vähem aktiivse äritegevusega.
    Eriliselt paistavad silma Ain Hanschmidt ja Enn Pant, kes on Eesti taasiseseisvumisest saadik olnud ärimaailma tippude seas ning pole sealt senini kadunud, hoolimata vahepealsetest keerulistest aegadest. Tänavugi pakuti neid Äripäeva toimetuses aasta ärimehe tiitli kandidaadiks, sest teatasid oma kavatsusest osta Estonian Air.
    Järgnevas nimistus oleme ära toonud kõik Äripäeva aasta ärimehe tiitli laureaadid, nende tegevusala ja ettevõtted. Juures on lühikirjeldus nende tegevusest toona ja praegu - kas selle aasta piires või hiljutine olulisim tehing. Meie seast lahkunute puhul on välja toodud nende viimase aasta tegemised.
    Äripäeva aasta ärimehed 1993-2013
    1993
    Andres Sarri (1958-2011)Auto- ja kinnisvaraärimees
    Oli Eesti Talleks ASi enamusaktsionär, Kadeks HT ASi ning Lind, Loom ja Kala OÜ omanik.
    SIIS: Sarri ostis ühe esimese erastamisele läinud suurettevõtte Talleks, mis teenis aasta lõpuks ligi 100 miljonit krooni käivet.
    NÜÜD: Avalikkuse eest varju hoidnud Sarri viimane suurtehing oli Eesti Talleksi omanduses olnud Saksa Auto müümine Norra suurimale automüügifirmale MøllerGruppen 2011. aasta kevadel. Eesti Talleks teenis tehinguga 8,3 miljonit eurot.
    1994
    Hannes Tamjärv (1961)Pankur, koolijuht ja taastuvenergiaärimees
    Omab HTB Investeeringute OÜ kaudu osalust kaheksas ettevõttes.
    SIIS: Tamjärv juhtis Eesti suurimat, 1,8 miljardi kroonise bilansimahu ja ligikaudu 50 miljoni kroonise aastakasumiga Hansapanka, mille asutajate sekka ta ka kuulus.
    NÜÜD: Tänavu mais avas Tamjärve osalusega Nelja Energia Lääne-Virumaal uue tuulepargi, mille maksumus oli ligi kümme miljonit eurot. Selle aasta rikaste TOPis oli Tamjärv 136. kohal ja Äripäev hindas tema vara väärtuseks 18 miljonit eurot.
    1995
    Rein Kilk (1953)Kinnisvara-, meedia-, metalli-, restorani-, turva-, toiduaine-, trükitööstuse-, puidu- ja sadamaärimees
    Pajude ettevõtete omanik Elikante OÜ, LSV Holding OÜ, Pindisain Ehitus OÜ ja Transcom Grupp OÜ kaudu.
    SIIS: Kurgimüügi ja metalliäriga silma paistnud Kilk oli juhatuse esimees ja omanik valdusfirmas Pindi Invest AS, mille kaudu kuulus talle 14 ettevõtet väga erinevatelt tegevusaladelt kinnisvarast toitlustuseni.
    NÜÜD: Vahetult Kilgi omanduses olevatest ettevõtetest oli 2012. aasta seisuga ainsana kasumlik Transcom Grupp. Paljud tema ettevõtted on pankrotistunud või müüdud. Viimane suurem tehing toimus sel sügisel, kui Kilk ostis välja praamifirma Kihnu Veeteed teised osanikud, et pakkuda konkurentsi Väinamere Liinidele parvlaevaliikluse korraldamisel mandri ja suursaarte vahel. Viimases rikaste TOPis oli Kilk 117. kohal 20,7 miljoni eurose vara väärtusega.
    1996
    Olari Taal (1953)Pankur, ehitusärimees ja poliitik
    Talot ASi omanik Eggera OÜ kaudu. 
    SIIS: Hansapanga asutajate seas olnud Taal juhtis konkurenti Hoiupanka, mille ta oli mustast august välja tirinud. Tol ajal peeti teda Hoiupanga sümboliks ja kõige võimekamaks juhiks Eesti rahailmas.
    NÜÜD: Taali täht kustus juba aasta pärast tiitli saamist. Aktiivsest äritegevusest ja poliitikast on ta nüüdseks tagasi tõmbunud. Taali osalusega ehitusmaterjalitootja Talot AS omandas oktoobris Rudus ASilt betoontoodete äri. Tänavuses rikaste TOPis oli Taal 11,8 miljoni euroga 208. kohal.
    1997
    Ain Hanschmidt (1961)Investori ja kinnisvara-, kaubandus-, sanatooriumi- ja transpordiärimees
    Kümnete ettevõtete, sh Tallink Grupi omanik OÜde Abante, Activus ja Haapsalu HMR kaudu.
    SIIS: Ühispanga tollane president Hanschmidt suutis aasta jooksul liita omavahel Ühispanga ja Põhja-Eesti panga, saada oma panka pealinna raha ja võita Eesti Merelaevanduse erastamiskonkurss. Tema juhtimisel oli Ühispank kasvanud Baltimaade suurimaks pangaks.
    NÜÜD: Oktoobris teatasid Infortar Grupi omanikud Ain Hanschmidt ja Enn Pant, et plaanivad järgmisel aastal osta Estonian Airi. Rikaste TOPis oli Hanschmidt 43. kohal, mille tõi 53,9 miljoni eurose vara väärtusega.
    1998
    Aadu Luukas (1939-2006)Transiidiärimees
    Oli aktsionär ettevõtteis Trendgate, Transiidikeskus, N-Terminal Grupp, Trans-Kullo ja BCT ning asutas OÜd A.Luukas ja E.V. Rahvusvaheline Hariduskeskus.
    SIIS: Luukas erastas edukalt Klaipeda sadama operaatorfirma Klasco, võitis Tallinna sadama konteineriterminaali konkursi ja tema asutatud Pakterminal kasvatas käivet 40%.
    NÜÜD: 2006. aasta juulis müüs ta oma osaluse Transiidikeskuse ASis kaasaktsionärile Anatoli Kanajevile, aasta varem lahkus Pakterminalist. Luukas kavatses keskenduda ASile Trendgate, mille nõukogusse ta valiti, ning kavandas koos Silmeti omanikega gaasiterminali rajamist Sillamäele.
    1999
    Ernesto Preatoni (1942)Kinnisvara- ja hotelliärimees
    Omab ettevõtteid Domina No Moyke (Venemaa), Sicot (Egiptus), Preatoni Real Estate Developments (Itaalia), Pro Kapital Grupp (Eesti) ja Domina Vacanze Holding (Eesti).
    SIIS: 1997. aastal oma Ühispanga aktsiad müünud Preatoni oli kaks aastat hiljem teeninud müügilt ligi 1000% tulu, mille ta investeeris kinnisvarasse, ostes Ilmarise ärikvartali, kaablitehase Eesti Kaabel tootmishooned ja Tallinna taksopargi parkimisplatsi, kuhu kerkis Kristiine kaubanduskeskus.
    NÜÜD: Peamiselt Itaalias resideeruv Preatoni on Eestis seotud käputäie ettevõtetega. Ta on juhatuse liige valdusfirmas Svalbork Invest OÜ ja kuulub Pro Kapital Grupi nõukokku. Aasta eest ostis tema kinnisvaraettevõte Araabia Ühendemiraatides Dubais kaks pilvelõhkujat kokku 300 miljoni euro eest.
    2000
    Tarmo Noop (1968)Joogitööstuse juht
    Noobil endal ettevõtteid ei ole, kuid ta on 26 aastat juhtinud Tartu õlletehast A. Le Coq.
    SIIS: 1997. aastal kehva mainega Tartu Õlletehast juhtima asunud Noop jõudis Soome omanike soovitud tulemusteni kiiremini, kui temalt oodati. Ettevõtte 1998. aasta käive oli 235 miljonit krooni ja puhaskasum veidi alla 30 miljoni krooni.
    NÜÜD: A. Le Coq tegi möödunud aastal rekordmüügi ja teenis käivet 81,2 miljonit eurot. Õlletootja puhaskasum oli 14 miljonit eurot. Tööstusettevõtete TOPis oli A. Le Coq tänavu 15. kohal, joogitööstuse TOPis aga liider.
    2001
    Guido Sammelselg (1956-2013) ja Jüri Käo (1965)Transpordiärimehed
    Baltic Rail Service'i omanikud.
    SIIS: BRSi eestlastest juhid suutsid läbi raskuste erastada Eesti Raudtee. Sammelselg võlus ajakirjanikke valmisolekuga esitada uusi ja sageli konfliktseid fakte. Käo ohjas suhteid Eesti poliitikute ja ametnikega. 2001. aastal tõusis ta Eesti kümnendaks aktsiamiljonäriks.
    NÜÜD: 2004. aastal omandas Sammelselg suurosaluse firmas Voicenet, hilisema nimega Norby Telecom, mille arendamisele ta järgnevatel aastatel keskendus. 2008. aastal tabanud rahalistest raskustest ta üle ei saanud ja aasta hiljem teatas Harju maakohus tema pankrotist.
    2002
    Oliver Kruuda (1967)Toidutööstur ja meediaärimees
    Osanik ettevõtteis Angelton Kinnisvara OÜ ja Keila-Joa Sadam OÜ ning KR Juhtimisteenuse ASi omanik.
    SIIS: Kruudast sai miljardikroonise aastakäibega toiduainetööstusgrupi omanik. Tema juhtimisel pääses varjusurmast kommivabrik Kalev, ta võttis rendile Paide Piimakombinaadi ning omandas kauaaegsest rivaalist Ühinenud Meiereidest järele jäänud ettevõtte Meieri Tootmise.
    NÜÜD: Kruuda valdusfirma Luterma, millele kuulusid Tere, Kalevi ja Rec Varade aktsiad, läks 2011. aastal pankrotti. Tänavu esitas äripartner Marcel Vihmann Kruuda vastu 3,5 miljoni eurose nõude, mille hiljem tagasi võttis. Rikaste TOPis oli Kruuda 35 miljoni euroga 64. kohal.
    2003
    Fjodor Berman (1951)Laevaehitusärimees
    Osanik ettevõtteis BLRT Grupp AS ja Erand AS. 
    SIIS: Bermani käe all oli BLRT Grupp edukalt laiendanud tegevushaaret ja -valdkondi. Berman hindas oma ettevõtte väärtust veidi enam kui 100 miljoni dollari kanti. Aasta alguses avaldatud Eesti rikaste TOP 100s paigutus Berman 6. kohale 486 miljoni krooniga.
    NÜÜD: BLRT kontsern on alates 2012. aastast kahjumis, mis küll eelmisel aastal vähenes 11,4 miljoni euroni. Ettevõtte käive on olnud tõusuteel ja küündis eelmisel aastal 378,4 miljoni euroni. BLRT hakkab koos Merko Ehitusega Noblessneri kvartalit arendama. Rikaste TOPis oli Berman tänavu 9. kohal, tema vara väärtuseks hindasime 112,5 miljonit eurot.
    2004
    Enn Pant (1965)Merendusärimees
    Mersok OÜ omanik, osalus ettevõttes Linandell OÜ, mille kaudu on Infortari ja Tallink Grupi omanik.
    SIIS: Pant juhtis Tallink Gruppi, mille jaotuskõlbulik kasum hakkas lähenema 1,5 miljardile kroonile. Märtsis pandi Stockholmi vahet sõitma uus 150 miljonit eurot ehk 2,3 miljardit krooni maksnud Victoria. Oktoobris sõlmiti leping uue laeva ehitamiseks. Pant troonis ka Äripäevas aasta alguses avaldatud Eesti miljonäride TOP 100 eesotsas 921 miljoni krooniga.
    NÜÜD: 18 aastat Tallinkit juhtinud Pant teatas, et lahkub juhatuse esimehe kohalt. 1. jaanuarist 2015 alustab Pant Tallinki nõukogu esimehe kohal. Koos Hanschmidtiga on Pandil plaan osta Estonian Air. Rikaste TOPis oli Pant 26. kohal, vara väärtusega 75,6 miljonit eurot.
    2005
    Meelis Milder (1958)Rõivaärimees
    Baltika Grupi, BML Investi, Kodreste ja LVM Projekti omanik.
    SIIS: Milder päästis Baltika madalseisust ja pani kasumit tootma oma plaaniga hakata tegelema jaekaubandusega. Toona kolmandas kvartalis teenis ettevõte rekordkasumi – poolemiljardilise käibe juures 43 miljonit krooni. Rikaste TOPis oli Milder toona 279. kohal, tema vara suuruseks hinnati 54,2 miljonit krooni.
    NÜÜD: Baltika novembri müügitulu ulatus 5,48 miljoni euroni, mis oli 13% rohkem kui aasta varem. Baltika avas Jõhvis Bastioni poe, novembri lõpu seisuga oli ettevõttel kokku 126 kauplust viies riigis. Oktoobri lõpus avaldas Milder imestust, miks on ettevõtte aktsiahind nõrk pärast mitmeid häid tulemusi.
    2006
    Armin Karu (1965)Kasiinoärimees
    Osanik viies ettevõttes, Maarjamäe Kinnisvara OÜ kaudu omab paljusid ettevõtteid, sh Olympic Entertainment Groupi.
    SIIS: Karu juhitud Olympic Casino börsile viimine tegi temast Eesti rikkaima mehe. Seitse korda ülemärgitud aktsiaemissiooniga, mille käigus koguti üle 7,5 miljardi krooni, kallines aktsia 20% ja Karu varandus kasvas 570 miljoni krooni võrra. 2005. aasta aruannete põhjal oli Karu vara väärtus 1,05 miljardit krooni.
    NÜÜD: Tänavu võitis Olympic Entertainment Group Äripäeva TOP100 edetabeli, olles eelmise aasta tulemuste põhjal Eesti kõige edukam ettevõte. 145,8 miljoni eurose käibe juures teenis OEG 31,8 miljonit eurot kasumit. OEG ehitab Tallinnas 36 miljoni euro eest uut hotelli- ja meelelahutuskompleksi. Tänavuses rikaste TOPis oli Karu 5. kohal, tema vara väärtuseks hindas Äripäev 153,1 miljonit eurot.
    2007
    Indrek Rahumaa (1972)Investeerimispankur
    Osanik United Energy Holdings OÜs, Investeerimisvabrik OÜ kaudu Alta Capital ASi omanik, Selena Oil & Gas Holding AB asutaja.
    SIIS: Rahumaa suurosalusega investeerimisfond Alta Capital Partners oli eelneva pooleteise aasta jooksul investeerinud laienemisse üle kolme miljardi krooni. Sellest kolmandik kulus Kalevi ja Tere omandamiseks, ülejäänu Poola ja Läti ettevõtete ostmiseks. Rikaste TOPis oli ta oma 813,8 miljoni krooniga toona 31. kohal.
    NÜÜD: Viimastel aastatel ei ole Rahumaa Eestis äritegevusega silma paistnud. Äripäev kirjutas viimati mullu jaanuaris, et Rahumaa on oma naftaäri Vene partneriga tülli pööranud.
    2008
    Väino Villers (1956)Põllumajandusärimees
    Frivil Invest OÜ kaudu Laheotsa OÜ üks omanikke.
    SIIS: Märtsis Laheotsa talu ostnud Villers sai endiselt omanikult ligi 400 ha maad, hooned, tehnika ja kaubamärgi. Aasta lõpuks oli ta oma ettevõttes OÜ Riitsinus jaganud osalused võrdselt enda ja kolme poja vahel ning andnud juhtimise üle ühele poegadest.
    NÜÜD: OÜ Laheotsa kasvatas eelmisel aastal käivet neljandiku võrra ja teenis kokku ligi 4 miljonit eurot müügitulu. Ettevõtte puhaskasum kasvas pea 100% 1,2 miljoni euroni. Põllumajandustootjate TOPis kerkis Laheotsa 57 kohta ja oli tänavu 2.
    2009
    Jüri Käo (1965)Tööstus-, kaubandus- ja kinnisvaraärimees
    OÜde Gotfried, Neonorm ja NG Investeeringud kaudu paljude ettevõtete omanik.
    SIIS: Eduka ärimehena oli Käo end tõestanud, kuid tunnustuse sai ta osalt selle eest, et julgustas 2008. aasta lõpul ettevõtjaid raskes majandusolukorras palgakärpeid tegema. Rikaste TOPis paiknes ta 47. kohal, vara väärtust oli 544 miljonit krooni.
    NÜÜD: Nagu Käo 2009. aasta artiklis mainis, pole ta kannapöörete inimene ja nii jätkab ta enam-vähem samal kursil nagu toona. Tänavu oli Käo rikaste TOPis 31,7 miljoni euroga 73. kohal.
    2010
    Hillar Teder (1962)Kaubandus- ja kinnisvaraärimees
    Retail Real Estate OÜ omanik, osalus O'Key Group SAs (Venemaa) ja Arricano Real Estate PLCs (Ukraina).
    SIIS: Aktiivselt Ukrainas ja Venemaal äri ajanud Teder sai tunnustada seetõttu, et on olnud neis riikides tegutsevatest Eesti ettevõtjatest kõige edukam. Tema osalusel loodud Venemaa jaekaubanduskett O'Key läks sügisel börsile. Miljardi kroonise vara väärtusega paiknes Teder 2010. aastal ilmunud rikaste TOPis 16. kohale.
    NÜÜD: Juulis seostas Ukraina raada Tederit ettevõtte ebaseadusliku ülevõtmisega, millest paisus konflikt Tederi ja tema Ukraina partneri vahel. Tederi vara väärtuseks hindas Äripäev viimati 238,4 miljonit eurot, millega ta paiknes rikaste TOPis 2. kohale. Madalamal positsioonil ei ole ta viimase nelja aasta jooksul edetabelis olnud.
    2011
    Rain Lõhmus (1966)Pankur
    LHV Group ASi, Audentes ASi ja väga paljude teiste ettevõtete omanik.
    SIIS: Ainsa kohalikul kapitalil põhineva Eesti panga juhi ja omanikuna kavatses Lõhmus LHV Panga turundusse investeerida miljoneid eurosid, et jõuda kolme aastaga kasumisse. Seejärel oli siht börsile minek. Toonases rikaste TOPis oli Lõhmus 25,6 miljoni euroga 69. kohal.
    NÜÜD: Börsile pole LHV jõudnud. Tänavu mais ütles Lõhmus, et pensionisammaste müümine kaubakeskuses on toonud pangale nelja aastaga 100 000 klienti. Šveitsis elav ettevõtja maandus tänavuses rikaste TOPis 50. kohal 47,3 eurot väärt varandusega.
    2012
    Oleg Ossinovski (1966)Transiidiärimees
    Skinest Grupp ASi ja Spacecom ASi omanik, osalus on Skinest Finants ASis ja Merelõvi OÜs. 
    SIIS: Skinest Grupi suurim firma Skinest Rail sai 91 miljoni eurose mahuga suurtellimuse Usbnekistanis. Skinest Raili käive kasvas 2,5 korda 270 miljonile eurole, puhaskasum 50% võrra, 33 miljonile eurole. Grupp võitis riigihanked Gruusias ja soetas enam kui 2000 uut raudteevagunit. Tollases rikaste TOPis hinnati Ossinovski vara väärtuseks 240 miljonit eurot, mis tõi tabelis 2. koha.
    NÜÜD: Ossinovskil ei olnud väga hea aasta. Tema ettevõte Skinest Rail taandus tänavuses Äripäeva TOP100 edetabelis üle 160 koha, firma käive kahanes aastaga 42% 157 miljoni euroni. Möödunud aastal 2. kohal olnud Spacecom kaotas käibest 5% ja kasumist 30% ning taandus sel aastal 128. kohale. Sellest hoolimata oli Ossinovski teist aastat järjest rikaste TOPi võitja, neljal varasemal aastal on ta olnud edetabeli esikolmikus. Tema vara väärtuseks hindaks Äripäev viimati 286,3 miljonit eurot.
    2013
    Taavet Hinrikus (1981) ja Kristo Käärmann (1980)Tehnoloogia- ja finantsärimehed
    TransferWise Ltd omanikud.
    SIIS: Pöörase kiirusega kasvanud idufirma TransferWise asutajad olid esimesed n-ö uue põlvkonna esindajad, kes tiitli said. Keldrist alguse saanud ettevõte oli kolme aastaga saanud investoreilt 5,3 miljonit eurot.
    NÜÜD: Hinrikus sai aasta alguses presidendilt teenetemärgi. TransferWise on kasvu mitmekordselt kiirendanud. Juunis sai idufirma suurima investeeringu, mis iial Eesti päritolu start-up'i tehtud – 18,4 miljonit eurot. Ühena uutest investoritest lisandus briti suurärimees Richard Branson.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Boeing on keerulises olukorras, kuid üllatas tulemustega
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.