Äripäev • 15. jaanuar 2015 kell 11:37

Imeline Ajalugu: millal sai Euroopa paberraha?

Euroopa vanim säilinud rahatäht, pärit Rootsist aastast 1666.  Foto: Imeline Ajalugu

Vanim teadaolev paberraha valmistati Hiinas umbes aastal 800. Esimene Euroopa riik, mis paberraha kasutusele võttis, oli Rootsi, kirjutab Imelise Ajaloo sel nädalal ilmuv veebruarinumber.

Rootsis tuli paberraha käibele 1661. aastal. Selle ajani maksid rootslased suuri summasid vaskplaatides mõõtudega 30 x 70 cm ja kaaluga kuni 20 kg.Raskestikäsitsetavaid plaate hoiustati Rootsi esimeses pangas nimega Stockholm Banco, aga kuna vask hakkas 1660. aastal võrreldes hõbedaga väärtust kaotama, nõudsid kliendid, et neile nende plaadid kätte antaks.Klientide tormiline vara väljanõudmine ohustas aga panga eksistentsi ning Rootsi kuningas andis loa võlatähtede väljastamiseks. Erinevalt varasematest võlatähtedest ei olnud neil kreeditori nime ja pank ei pidanud maksma intressi. Paberraha oligi sündinud.

Huvilistel tasub oodata juba ka Imelise Ajaloo veebruarinumbrit, kus räägime põhjalikumalt Eestis käibel olnud rahatähtedest.

Hetkel kuum