Pille Ivask • 20. veebruar 2015
Jaga lugu:

Utahi osariik annab kõigile kodututele kodu

Kodutud.  Foto: epa

USA lääneosas paiknev Utahi osariik võitleb kodutusega üsna iseäralikul moel – kõigile kodututele antakse alaline kodu, vahendab Business Insider.

Utahi osariigis on praegu umbes 300 kodutut ning aasta lõpuks püütakse kodutusega nii-öelda ühele poole saada.

„Me tegime seda (vähendasime kodutute arvu – toim), andes kodututele alalised kodud,“ ütles Utahi osariigi Homeless Task Force'i direktor Lloyd Pendleton „Daily show“ korrespondendile.

Utahi osariigi 2014. aasta kodutuse raportis seisab, et alates 2005. aastast on osariigil õnnestunud vähendada kodutust suisa 75% võrra.

Utahis kasutatava kodutuse vastu võitlemise strateegiaga tuli 1992. aastal välja New Yorgi Ülikooli psühholoog Sam Tsemberis, kes tegi katse, kus andis 242 kodututele kodu ning pakkus neile erinevaid nõustamisteenuseid, teraapiat ning tervishoiuteenuseid. Viie aasta pärast elas 88% katses osalenud kodutust jätkuvalt neile antud kodus. Katse tulemusena selgus, et kodututele kodu andmine on kokkuvõttes maksumaksjatele ja riigile odavam kui kodutuse tagajärgedega tegelemine.

Ära tasub märkida, et riigi poolt antav kodu on tingimusteta ning alaline ehk siis inimene saab oma uues kodus elada ka siis, kui ta jätkab alkoholi ja narkootikumide tarvitamist. Niimoodi püütakse ära hoida inimeste hulkumine tänaval ning sellega kaasnevad võimalikud pahandused. 

Jaga lugu:
Hetkel kuum