Äripäev • 30. juuli 2015 kell 7:50

Sigade katk jõudis Tartu- ja Järvamaale

Sead Tartumaal ühes farmis.  Foto: Erik Prozes

Veterinaar- ja toiduamet avastas Tartumaal asuvas seafarmis ning Järvamaa mahefarmist viirusetekitaja.

Ameti teatel kehtestati Rämsi külas asuvas taudipunktis karantiin ja farmi 1200 siga hukatakse. Järvamaal, Roosna-Alliku vallas Valasti külas on mahepidamisel 385 siga, kellest esimesed on juba katku surnud ning ülejäänud hukatakse samuti.

Üle-eile avastati katk Raplamaal metssealt

Lähiajal kehtestatakse Eestis III astme ehk karantiinitsoon, mis lööb valusaid Eesti seatööstuseid. Isegi, kui suurfarm Ekseko pääseb täielikust sulust, toob ka osaline piirangettevõtele kahju.

Sigade Aafrika katk on levinud mitmetes Eesti naaberriikides (nt Läti, Leedu, Poola) nii mets- kui ka kodusigadel. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast Euroopa Liidu referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Hetkel kuum