Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norralased arendavad peavaluvaba veini

  Punane vein.Foto: epa

  Norra suurim veinitootja Arcus Wine Brands on välja andmas mitut uut veini, mille tarbimise korral järgmisel hommikul peavaluga ei ärka, vahendab Euromonitor International.

  „Me kõik teame, et ükskõik missuguse alkohoolse joogi liigtarbimise korral võib järgmisel päeval pea valutada. Mõne tarbija jaoks tähendab aga juba üks lonks punast veini peavalu. Traditsiooniliselt nimetatakse sellist peavalu punase veini peavaluks,“ selgitas teadusanalüütik Øyvind Leknessund.
  Leknessund lisas, et põhjust, miks mõnedel inimestel hakkab punasest veinist väga kiiresti pea valutama, pole teaduslikult kindlaks tehtud, ent usutakse, et tõenäoliselt põhjustab seda tanniini ja histamiini sisaldus alkohoolses joogis.
  Veinieksperdi kodulehe andmeil on tanniini näol tegu parkainega ning punase veini ühe peamise koostisosaga. Histamiin on aga tihedalt seotud toidutalumatusega. Nimelt ütleb Eesti Allergialiidu kodulehekülg, et osa toiduaineid kutsub peale allergia mõnedel inimestel esile toidutalumatust, vabastades bioaktiivset histamiini. Histamiin on vasoaktiivne aine, mille mõjul laienevad väiksed veresooned ja kapillaarid ning tekib põletikuline punetus, turse ja sügelemine, mis on kõige paremini näha nõgesekublana. Histamiini füsioloogiline ülesanne on põletiku algatajana kaitsta keha nakkuste ja vigastuste eest.
  Arcus Wine Brands on senini välja andnud juba nelja erinevat sorti punaseid veine, mille pudelil on silt, et vein sisaldab väikses koguses histamiini ja tanniine. 
  Kuna nii Norras kui Euroopa Liidus ei ole veinidel kohustust panna pudelile silti infoga, millest vein täpselt koosneb, on Leknessundi sõnul igati tervitatav, et Arcus Wine Brands seda teeb ning seeläbi tarbijaid teavitab ja harib. Lisaks pakub see head alternatiivi neile inimestele, kes muidu punast veini juua ei saa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA jaemüük püsis juulis juunikuu tasemel
USA jaemüügistatistika juuli kohta näitas, et müügikäibe kasvu ei tulnud, kuna bensiini hinna allatulek vähendas autokütuste müügikäivet.
USA jaemüügistatistika juuli kohta näitas, et müügikäibe kasvu ei tulnud, kuna bensiini hinna allatulek vähendas autokütuste müügikäivet.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.