Pille Ivask • 5. august 2015 kell 6:15

Naftaettevõtteid ootavad lisakärped

BP PLC on teatanud, et keskendub odavamatele projektidele.  Foto: epa

Kuigi maailma suuremad naftatootjad on teatanud, et plaanivad suuri kulude kärpeid, ei pruugi sellest piisata, vahendab Wall Street Journal.

Viimase aasta jooksul on nafta hind langenud 60 protsenti ning selle teadmise valguses on Suurbritannia energiagigant BP PLC võtnud käsile uued projektid, mis hakkavad end ära tasuma juba siis, kui toornafta barreli hind jääb 60 dollari juurde. Eelmisel aastal oli ettevõttel nimetatud mõõdupuu seatud 80 dollarile.

Royal Dutch Shelli uute projektide puhul jääb eelpool nimetatud näitaja juba 50 dollari piirimaile.

See tähendab, et ettevõtted kulutavad nii maardlate avastamisele, masinavärgile kui muudele naftatööstuse olulistele osadele miljardeid dollareid vähem kui varem.

Shelli juht Ben van Beurden lausus möödunud nädalal, et kuigi ettevõttel pole kristallkuuli, millelt tulevikku ennustada, oodatakse praeguste andmete põhjal pikaaegset hinnalangust. Shell teatas, et laseb lahti 6500 töötajat.

Kuigi keskendumine odavamatele projektidele võib mingi ajani aidata, tähendab see pikaajalises plaanis siiski seda, et tootmise kulusid ei suudeta vähendada ning samuti jääb puudu efektiivsuse kasvust.

Analüütikud on väidnud, et kuigi nafta hind peaks lähiaastatel siiski mõnevõrra taastuma, näitab naftakompaniide suhtumine, et hoolimata prognoosidest ollakse ka tulevikus valmis selleks, et turul võib ette tulla ootamatusi.

Hetkel kuum