Alyona Stadnik • 16. september 2015 kell 14:45

Hekotek: töötahe on suurem kui aastal 2008

Hekotek AS juht Heiki Einpaul on positiivselt meelestatud   Foto: Erik Prozes

Puidutöötlemistehnoloogia seadmeid projekteeriva ja valmistava masinaehitusettevõtte Hekotek juhatuse esimees Heiki Einpaul ütleb, et nad on mõõdukalt optimistlikud, kuid samas realistid, sest 2008. aasta kriis on veel kõikidel meeles.

„Majanduskasv tänavu 1,7% ja järgmisel aastal 2,6% ei olegi väga tume,“ märkis Einpaul.

Hekoteki käibest moodustab poole Venemaa turg. „Seal turul on finantseerimisega probleeme, aga huvi pakutava vastu on endiselt kõrge. Ei ole märki, et meie kliendid ei tahaks või ei vajaks meie tooteid,“ lausus Einpaul. „Täna me oma tootemahtude vähenemist Venemaa suunal ei näe, pigem on seal müük stabiilne.“

Einpauli sõnul näevad nad sel aastal kokkuvõttes 30% käibekasvu ning ilmselt on järgnevatel aastatel see kasv rahulikum. „Pessimistlikku nägemust küll ei ole,“ lisas Einpaul.

Mis puudutab palgakasvu, siis valgekraede palgalisa sõltub Einpauli sõnul ettevõtte tulemustest. „Kui ettevõttel läheb hästi, siis läheb ka töötajatel hästi. Jätkame seda taktikat,“ selgitas ta. „Sinikraedel on palju tööd ja nende palk on seotud tükitööga. Palgatõusu näeme küll, aga püüame seda tootlikkuse ja ettevõtte tulemustega korrelatsioonis hoida, sest aastad ei ole vennad.“

Hekotek ekspordib Rootsi, Urugaisse ja Prantsusmaale. „Esimene konteiner Uruguaisse juba läks ja teine ka veel sel aastal. Prantsusmaale oleme tarninud paar aastat ja oleme positiivselt üllatunud. Rootsi kommunaalettevõttele eksprodime, ka see on edukas projekt,“ rääkis Einpaul edukatest riikidest.

Ta lisas, et Hekotek on optimistlik, kuid see on realistlik. „Liigse optimismi ja enesekiitlemisega ei ole midagi peale hakata. Tänane situatsioon on parem, sest aasta 2008 on inimestel veel meeles. Täna on suhtumine parem – tööjõupuudus, töötahe ja palgatase on kriisieelsel tasemel, aga inimesed mäletavad, mis võib juhtuda ja tänu sellele on nad paindlikumad ja rohkem motiveeritud midagi tegema,“ sõnas Einpaul. „2008. aastal läks aur nõudmiste peale ja tegemine oli teisejärguline.“

Rahandusministeeriumi prognoosi järgi kasvab Eesti majandus tänavu 1,7 protsenti ja 2016. aastal 2,6 protsenti. Majanduskasvu vedaja on praegu tarbimine, kuid selle panus järgnevatel aastatel väheneb ning ekspordi panus suureneb.

Hetkel kuum