Mari Mets • 26. september 2015 kell 12:57

Sinisalu ei välista Kohveri jätkamist kapos

Kapo peadirektor Arnold Sinisalu.  Foto: Eiko Kink

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ütles tänasel pressikonverentsil, et ta ei näe põhjust, miks Kohver ei võiks jätkata kapo teenistuses, see on eelkõige tema enda otsustada.

“Kui Eston on puhkuselt naasnud, siis toimub ka täpsem vestlus tema edasise teenistuse kohta,” ütles siseminister Hanno Pevkur. “Kõige õnnelikum pole täna ilmselt mitte peaminister, kellel on sünnipäev, vaid ikka Estoni pere,” lisas ta.

Sinisalu ütles, et Eston Kohveri esimene mure tagasi jõudes oli saada teada, kuidas tema perel läheb.

“Tagasi jõudes informeeris ta esimesena oma abikaasat, et on nüüd tagasi. Tegelesime praktiliste küsimustega, kuidas on tema tervis ja enesetunne. Uurisime, kas tal on tahtmist ja jõudu täna siia ajakirjanike ette tulla. Eks ta jõuab hiljem meile pajatada, kuidas elu vanglas oli. Jõudsime selle lühikese paari tunni jooksul selgitada, mida tähendab meedia ette minek. Ta jõudis ka villase nalja visata, et vanglas oli kergem istuda, kui avalikkuse ees ajakirjanikele esineda,” rääkis Sinisalu.

Vahetus toimus ilma kolmandate riikideta

Pevkur selgitas, et käisid pikad läbirääkimised, mille tulemusel vabanes Eesti vanglast Aleksei Dressen ja Venemaa vanglast vabanes Eston Kohver. Mõlemad kirjutasid presidentidele armuandmispalved – Dressen Toomas Hendrik Ilvesele ja Kohver Vladimir Putinile. Ilma selleta poleks saanud nad vabaneda.

Kapo ei avaldanud, millal Kohver enda väljavahetamisest teada sai, kuid kinnitati, et täna hommikul oli ta vahetusest teadlik. Ühtlasi kinnitas Pevkur, et vahetusoperatsiooni viimane faas toimus ilma kolmandate riikide osaluseta, kuigi Eesti lähemad ja kaugemad partnerid toetasid meid.

“Avaliku elu tegelastest olin mina läbirääkimistega seotud, samamoodi kaitsepolitsei peadirektor, teisi asjaosalisi või detaile me ei avalda. Huvi läbirääkimisi pidada oli muidugi meiepoolne, läbirääkimised olid väga pikaajalised, kuid millal need algasid, neid detaile ärge küsige,” ütles Pevkur.

Kohver oli teel Tartusse taas kinnitanud kapo ametnikele, et vangla elutingimustele ja toidule tal suuri etteheiteid pole. “Eston oli Eston, endale tavapäraselt tagasihoidlik ja muhe, viskas pisut ka nalja,” ütles Sinisalu.

Kohveri turvalisus sõltub avalikkusest

See, kas Eston Kohveril on Eestis ohutu olla, sõltub Pevkuri sõnul ajakirjanikest ja Eesti rahvast. Seda, kas Kohverile on praegu ka lisajulgeolek tagatud, Pevkur ei kommenteerinud, kuid kinnitas, et ta on koos oma perega ja ta on kaitstud. “Kohveri ainus palve oli, et ta ei taha olla avaliku elu tegelane,” lisas ta.

Seda, miks Kohver loobus Eesti riigi pakutud advokaatidest, Pevkur ja Sinisalu ei kommenteerinud, öeldes, et sel pole täna mitte mingit tähtsust. “Pole mõtet hakata arvustama Kohveri otsuseid, ju ta tundis, et nii on õige,” ütles Pevkur.

Dressen tahtis ise Venemaale

Seda, miks Vene pool tahtis vahetada Eston Kohveri just Dresseni vastu, peaks küsima Sinisalu sõnul Vene poolelt. Ta kinnitas aga, et Dressen oli nõus ise Venemaale minema, muidu poleks saanud sellist vahetust toimuda.

Kas Dressen kujutab praegu Eestile täiendavat julgeolekuohtu, on Sinisalu sõnul spekulatsioon. “Iga reetur on halb, ka süüdi mõistetud. Me ei saa kunagi kindlad olla, et ta on nüüd ohutu. Me ju teame, mida ta on rääkinud ja teinud,” sõnas ta.

Sinisalu sõnul on teada, et Dresseni samuti süüdi mõistetud abikaasa Viktoria Dressen liigub aeg-ajalt Eesti ja Venemaa vahet, kuid ta ei öelnud, kummas riigis Dresseni abikaasa praegu viibib.

Hetkel kuum