Pille Ivask • 29. september 2015 kell 5:30

Putin: kas te mõistate, millega olete hakkama saanud?

Vladimir Putin  Foto: epa

Venemaa president Vladimir Putin pidas eile ÜROs kõne ning väitis, et Islamiriigi tekkes on süüdi need riigid, kes omal ajal Lähis-Idas demokraatlikke revolutsioone toetasid, vahendab CNBC.

„Demokraatia triumfi ja progressi asemel saime vägivalla, vaesuse ning sotsiaalse katastroofi – ja mitte kedagi ei huvita inimõigused, sealhulgas õigus elule,“ ütles Putin. „Sellises olukorras ei jää mul muud üle kui asjaosalistelt küsida: kas te saate aru, millega te olete hakkama saanud?“.

Putin märkis, et praeguses olukorras oleks äärmiselt suur viga Süüria valitsusega mitte koostööd teha, et võidelda äärmuslaste grupiga.

Enne Putinit pidas ÜROs kõne USA president Barack Obama, kes nentis, et ekslik on arvata, nagu oleks praeguse Süüria presidendi Bashar al-Assadi juhtimisel Süüria stabiilne. Samuti märkis Obama, et on valmis tegema koostööd iga riigiga, et lahendada Süüria konflikt, ka Venemaa ja Iraaniga.

Putin hoiatas, et rahvusvaheline poliitika regioonis on viinud selleni, et Islamiriigi plaanid on veelgi kaugemaleulatuvad kui üksnes Lähis-Idas domineerimine. Putin leiab, et riigid, kes on Assadi vastu, teevad olukorra üksnes halvemaks.

Mis puutub olukorda Ukrainas, siis ütles Putin, et NATO laienemine võib viia sarnase olukorrani, mis praegu Süürias. Putin märkis, et Ukraina konflikti utsitati väljaspoolt ning praegu on mõistlik ellu viia Minski kokkuleppeid.

Obama lausus Ukraina temaatikat kommenteerides, et olukord Ukrainas on murettekitav ning mõistis Venemaa tegevuse Ukrainas hukka.

Hetkel kuum