Juhan Lang • 21. oktoober 2015 kell 13:49

Väikeettevõtja: maksumoraal on täiesti alla käinud

Maire Forsel  Foto: Erakogu

Täna Äripäeva Lääne-Eesti konverentsil üles astunud Leisi Lapikoja omanik Maire Forsel märkis, et Eestis on varimajandus endiselt väga suur probleem ning maksusüsteem vajaks paradigma muutust.

„Maksumoraal on täiesti alla käinud,“ nentis ta. „Peame laskma turumajandusel toimida mõistlikul viisil. Olen nõus 10-20 eurot kuus rohkem maksma. Olen saanud väga sinimustvalge kasvatuse – Eesti riik peaks aru saama, et me oleme globaalses maailmas ja vajame paradigma muutust.“

Tema hinnangul aitaks maaelu elavdada piirkondlike maksuerisuste rakendamine. Lisaks temale osalesid aruteluringis Lehtma Saeveski omanik Andrus Ilumets ja ACE Logistics Estonia nõukogu esimees Karli Lambot.

Ilumets toonitas, et kui enne majanduskriisi riik ärisse eriti ei sekkunud, siis kriisi järel on hakatud ruttama. „Kehtestatakse makse, aga ei olda suutelised neid kokku korjama. Tulistatakse puusalt,“ nentis ta. „Kõige rohkem häirib, et meie otsustajaskond ei oska anda konkreetseid seisukohti mitte mingis küsimuses – ei anta mitte mingisugust suunda. Tehakse enne otsus ära, kui selgitatakse iseenda jaoks välja, millised on mõjud.“

Positiivsest küljest tõi Karli Lambot esile viimastel aastatel käivitunud maksudebati. „See, mis on Eestis viimasel kolmel aastal maksudebatis toimunud, on väga suurepärane,“ toonitas ta.

Hetkel kuum