Äripäev • 6. november 2015 kell 8:02

Charlie Hebdo tegi nalja Vene lennukatastroofi üle

Charlie Hebdo tegi nalja Vene lennukatastroofi üle  Foto: Ren TV koduleht

Prantsuse satiirileht Charlie Hebdo avaldas oma kolmapäevases numbris kaks karikatuuri, mis naljatasid Vene reisilennuki Egiptuse kõrbes allakukkumise teemal.

Esimesel pildil on kujutatud taevast terroristi pähe sadavad inimkehad ja lennukitükid ning pildiallkiri kõlab: „Vene lennuvägi tugevdas oma pommirünnakuid“.

Charlie Hebdo tegi nalja Vene reisilennuki hukkumise üle.  Foto: Ren TV

Teisel karikatuuril on keset lennukirususid kolju, millele on suhu pandud sõnad: „Oleksin pidanud valima Air Cocaine’i“ (viide Prantsusmaal äsja puhkenud skandaalile, mis on seotud ekspresident Sarkozy endise lennukiga Dominikaani Vabariigist Saint-Tropez'sse veetud 700 kilo kokaiiniga). Karikatuuri pealkirjaks on "Vene odavlennufirmade ohtlikkus".

„Charlie Hebdo püüdlused originaalitseda tekitavad lihtsalt šoki. Tahtmatult meenub tragöödia, mis juhtus jaanuaris selle väljaande toimetuses. Mulle tundub, et ajakirjanikud provotseerivad ise vägivalda,“ kommenteeris Venemaa Föderatsiooninõukogu rahvusvaheliste asjade komitee liige Igor Morozov täna Venemaa telekanalile Ren TV.

Täna hommikul kajastas uudist Venemaa Ren TV, misjärel on teema jõudnud duumas tulisele arutusele ning seda pannakse üksmeelselt pahaks. Näiteks kutsus skandaalne rahvasaadik Vladimir Žirinovski juba Vene meediat üles alustama Prantsusmaa-vastast kampaaniat.

Kremli seisukohta karikatuuridele vahendas president Vladimir Putini pressisekretär Dmitri Peskov, kes ironiseeris, et üritas koos kolleegidega leida karikatuure pärast jaanuari veresauna Charlie Hebdo toimetuses tapetud ajakirjanike kohta, kuid see neil ei õnnestunud. Rääkides üleeile avaldatud karikatuuridest, jätkas Peskov: „Meie riigis on selle kohta sõna – jumalateotus. Sellel ei ole midagi pistmist demokraatia ega eneseväljendusega, mitte millegagi – see on jumalateotus.“

Peskov nimetas Charlie Hebdod „väga vaieldavaks väljaandeks“, mis oleks „täiesti kohatu meie ühiskondlikus süsteemis, meie paljurahvuselises ja paljude usunditega riigis“, vahendas Interfax Putini pressišefi sõnu.

Ka pärast jaanuaris juhtunut on Charlie Hebdo oma piltidega noateral kõndinud: näiteks tekitas avalikkuse suurt pahameelt joonistus, millel kujutati Euroopa mererannalt surnuna leitud süüria poisikest, kelle juurde astunud Jeesus ütleb, et kristlastest lapsed käivad vee peal, aga moslemilapsed upuvad.

Hetkel kuum