Äripäev • 4. detsember 2015 kell 7:00

Eesti Pank valmistab ette palgalangust

Rasmus Kattai  Foto: Eesti Pank

Eestis võib oodata palgakasvu taltumist või palkade alanemist nagu möödunud kriisi ajal, kirjutab Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai Õhtulehes.

Valida tuleb tööviljakuse suurendamise ja palgakasvu aeglustumise vahel, kirjutab Kattai. "On selge, et kasumid ei saa väga pikalt väheneda, sest see seaks ohtu ettevõtete elujõulisuse ja lõpuks ka töötajate töökohad." Palkade alanemine on tema sõnul varasema liigkiire palgakasvu tagajärg. "Siinkohal tuleb aru saada, et tasakaalust lahkneva palgakasvu vältimine on kasulik meile endale," märgib Kattai.

Äripäeva arvamustoimetaja Vilja Kiisler kirjutas eile, et Eesti Pank on alati palgatõusu pahaks pannud ja keskpanga meelest on ettevõtjad palga asjus õigeid otsuseid teinud ainult suure kriisi ajal palku langetades: igal muul ajal on keskpank ettevõtjad palgatõusu pärast hurjutanud. Kiisler leidis, et palgatõusud on tingitud tööjõuturu vajadustest ning ettevõtjad üldiselt mõistavad, et madalad palgad on Eesti konkurentsieelisena oma aja ära elanud.

Rasmus Kattai ironiseeris Eesti Panga vastulauses, et Ameerika mägedel võib lühikest aega olla päris lõbus, aga lõpuks hakkab ikka pea ringi käima ja tahaks kindlamat jalgealust. "Võimalikest variantidest halvim on silm kinni pigistada ja mõelda, et mis parata, turg on kord juba selline," lausus ta.

Hetkel kuum