Äripäev • 4. detsember 2015 kell 10:31

Venemaa läks Türgiga propagandasõtta paukpadrunitega

Venemaa kaitseministeeriumi avaldatud „tõendusmaterjal“, mis pidi kogu maailmale näitama, et Türgi ajab Islamiriigiga salajast naftaäri, osutus valeks.  Foto: Daily Sabah koduleht

Venemaa kaitseministeeriumi avaldatud „tõendusmaterjal“, mis pidi kogu maailmale näitama, et Türgi ajab Islamiriigiga salajast naftaäri, osutus täielikuks valeks.

Tankerid, mida Vene kaitseministeerium tõenditena esitles, kuuluvad Iraagi kurdidele, kirjutas Türgi väljaanne Daily Sabah, kelle allikaks oli Iraagi Kurdistani parlamendi energeetikakomitee juht Sherko Jawdat.

Jawdat selgitas, et tankereid, mida venelased näitasid, kasutab Iraagi põhjaosas autonoomne Kurdistan naftaveoks Lõuna-Türgis asuvasse Ceyhani terminali. „Meie loodusressursside ministeerium kinnitas, et Kurdistanist liigub Türki sadu tankereid ja see pole saladus,“ ütles poliitik.

Venemaa esitatud tõendid on pärit ebausaldusväärsest allikast, lisas Jawdat. Ta meenutas, et kurdi mässulised on üks põhijõude, kes veavad võitlust Islamiriigi vastu, samuti rõhutas ta, et ka Iraagi Kurdistanis tegutseb ka Vene naftakompaniisid. „Loodame, et Venemaa süveneb rohkem selle küsimusega seotud informatsiooni,“ ütles Jawdat.

Venemaa kaitseministeerium esitles 2. detsembril briifingul materjale, mis pidanuks tõendama fakti, et Türgisse jõuavad naftatooted terroristide kontrolli all olevalt territooriumilt. Peastaabi juhi asetäitja Sergei Rudskoi sõnul on tuvastatud kolm põhiteekonda, kuidas nafta Islamiriigist välja liigub. Tõendusena pani kaitseministeerium oma kodulehele üles sputnikult saadetud pildid tankeritekolonnist ja veokitest, mis läbivad Türgi-Süüria piiripunkte.

Türgi president Recep Tayyip Erdogan lükkas venelaste jutu tagasi: „Kellelgi pole õigust Türgit laimata ja väita, et me ostame naftat Islamiriigilt.“ Erdogan ütles 30. novembril, et läheb erru, kui leiduvad tõendid selle kohta, et Türgi ostab terroristlikult Islamiriigilt naftat. Samal päeval enne Erdogani väljaütlemisi teatas Venemaa president Vladimir Putin, et Vene pommitaja Su-24 tulistati alla selleks, et Türgi saaks kaitsta oma naftavedu Islamiriigist.

Türgi õhujõud tulistasid 24. novembril oma Süüria piiri ääres alla Venemaa pommitaja – Ankara versiooni järgi rikkus lennuk Türgi piiri ega allunud kümnele hoiatusele, Moskva seisukoht on, et lennuk püsis rangelt Süüria õhuruumis.

Hetkel kuum