• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Osula: ebaolulisi riigifirmasid müüakse eelarve lappimiseks

  Mootor Grupi omanik Hugo Osula.Foto: Erik Prozes

  Eesti transpordiettevõtja Hugo Osula hinnangul liigub riigiettevõtete juhtimise ja haldamise nn pendel rütmis sellega, kuidas on lood eelarvega.

  „Et kui riigieelarve täitub, siis on kõik hästi, siis pole probleemi ja poliitikud tahavad juhtida protsesse kuni põhjani välja ning riigi strateegilisi funktsioone hoida ametkondade kontrolli all. Kui eelarvega on keeruline, siis tahetakse efektiivsemaks muutuda ja ära anda neid, mis ei ole olulised," selgitas Osula.
  Advokaadibüroo Soraineni tänasel ärihommikul tutvustas majandus- ja taristuminister Kristen Michal riigiettevõtete erastamise plaani. Osula sõnul oli tal Michali ettekannet põnev kuulata. „Mulle tundub, et riigiettevõtete juhtimise ja haldamise nn pendel liigub rütmis sellega, kuidas eelarvega lood on,“ selgitas Osula. 
  Osulat teeb murelikuks see, et mingi aeg leidis riik, et on oluline erastada raudtee ja praamiliiklus ning kunagi oli plaan erastada ka kohalikud bussiettevõtted. „Nüüd on juhtunud see, et kõik need ärid on riigi kätte tagasi tulnud. Ausalt öeldes ma ei imestaks, et mingi aeg tekib riigil vajadus maakondlik/kohalik bussiliiklus tuua riigi rüppe tagasi,“ sõnas Osula.
  Osula lisas, et strateegilised ettevõtted nagu Eesti Energia peaksid olema riigiettevõtted, et keerulistel aegadel oleks valgus toas ja elekter mootoris. „Strateegilisi riigifunktsioone täitvaid ettevõtteid ei tohiks erastada, neid peab õppima majandama,“ märkis Osula.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toomas Kivimägi: iga ettevõtte edu on Pärnu linna edu
Suhtumine ettevõtjatesse peab suvepealinnas muutuma, kooskõlastused kiiremaks, ühendused paremaks, kirjutab Reformierakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus, endine linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Suhtumine ettevõtjatesse peab suvepealinnas muutuma, kooskõlastused kiiremaks, ühendused paremaks, kirjutab Reformierakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus, endine linnapea, praegune riigikogu liige Toomas Kivimägi vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Ettevõtjad teevad katkiste kristallkuulide kiuste kasvuplaane
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.