Alyona Stadnik • 12. jaanuar 2016 kell 13:00

Osula: ebaolulisi riigifirmasid müüakse eelarve lappimiseks

Mootor Grupi omanik Hugo Osula.  Foto: Erik Prozes

Eesti transpordiettevõtja Hugo Osula hinnangul liigub riigiettevõtete juhtimise ja haldamise nn pendel rütmis sellega, kuidas on lood eelarvega.

„Et kui riigieelarve täitub, siis on kõik hästi, siis pole probleemi ja poliitikud tahavad juhtida protsesse kuni põhjani välja ning riigi strateegilisi funktsioone hoida ametkondade kontrolli all. Kui eelarvega on keeruline, siis tahetakse efektiivsemaks muutuda ja ära anda neid, mis ei ole olulised," selgitas Osula.

Advokaadibüroo Soraineni tänasel ärihommikul tutvustas majandus- ja taristuminister Kristen Michal riigiettevõtete erastamise plaani. Osula sõnul oli tal Michali ettekannet põnev kuulata. „Mulle tundub, et riigiettevõtete juhtimise ja haldamise nn pendel liigub rütmis sellega, kuidas eelarvega lood on,“ selgitas Osula. 

Osulat teeb murelikuks see, et mingi aeg leidis riik, et on oluline erastada raudtee ja praamiliiklus ning kunagi oli plaan erastada ka kohalikud bussiettevõtted. „Nüüd on juhtunud see, et kõik need ärid on riigi kätte tagasi tulnud. Ausalt öeldes ma ei imestaks, et mingi aeg tekib riigil vajadus maakondlik/kohalik bussiliiklus tuua riigi rüppe tagasi,“ sõnas Osula.

Osula lisas, et strateegilised ettevõtted nagu Eesti Energia peaksid olema riigiettevõtted, et keerulistel aegadel oleks valgus toas ja elekter mootoris. „Strateegilisi riigifunktsioone täitvaid ettevõtteid ei tohiks erastada, neid peab õppima majandama,“ märkis Osula.

 

 

Hetkel kuum