Parts ei mõista praegust hüsteeriat

19. jaanuar 2016, 16:00
Partsi sõnul on Auvere elektrijaam oluline varustatuse ja julgeoleku kaalutlustel.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160119/NEWS/160119674/AR/0/Parts.jpg

„See polnud mitte ainult õige otsus, vaid see oli absoluutselt õige otsus,“ ütles endine majandusminister Juhan Parts Auvere elektrijaama ehitamise mõttekust kommenteerides.

Täna teatas Eesti Energia juhatus otsusest hinnata madalate energiahindade tõttu alla Auvere elektrijaama ja Utah' projekti väärtus, kokku 65,6 miljoni euro võrra.

Äripäev küsis kunagiselt majandusministrilt Juhan Partsilt, kelle initsiatiivil Auvere jaama rajama hakati, kas praegu vaadates oli see õige otsus.

„See polnud mitte ainult õige otsus, vaid see oli absoluutselt õige otsus,“ kommenteeris Parts telefonis Auvere jaama ehitamise otsust. Ta lisas, et võib selle mõttekust ja vajalikkust põhjendada terve viie ajalehepoogna pikkuselt, sest tema hinnangul on sel teemal palju jama kirjutatud.

„Mitte nõukogu ei olnud vastu tookord (Auvere plaanile – toim), vaid küsis valitsuselt nõusolekut. Arvestades selle investeeringu äritootlust, vaatas vabariigi valitsus taotluse läbi – arvestades, et riigikogu energiamajanduse arengukava nägi ette uusi jaamasid, toetas valitsus investeeringut läbi täiendavate tasuta CO2 kvootidega koostöös Euroopa Komisjoniga. Tootlus kasvas investeerimishetkel kuni 8%ni," selgitas Parts tausta ja seda, miks projekt nõukogu vastuseisust hoolimata käivitati.

Parts lisas, et ei mõista praegust hüsteeriat. "On ju täiesti loomulik, et praegu, kui turuhinnad on kukkunud, hindavad kõik ettevõtted oma põhivarad alla. Kui hinnad tõusevad, siis hinnatakse jälle üles,“ seletas Parts. Ta lisas, et allahindamine on raamatupidamislik standard, et väärtust õiglaselt kajastada.

Ta rõhutas, et Auvere jaam on endiselt väga vajalik – nii julgeoleku kaalutlustel kui ka varustuskindluse tagamisel.

„Kui see investeering tehti – üks tehti ja teisest loobuti –, siis oli selle hetke kõige odavam elekter Narva tahkel kütusel töötav jaam. Töötasime läbi tuumainvesteeringu koostöös Leeduga, vaatasime läbi gaasi- ja taastuvenergia, vaatasime läbi kõik energiavõimalused. Tegemist on jätkuvalt konkurentsivõimelisima energia tootmisvõimsusega, mida tol hetkel oli võimalik jagada. Kas aastal 2016 on turu seis midagi muud? Ma sügavalt kahtlen selles,“ märkis Parts.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. January 2016, 15:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing