Sirje Rank • 29. jaanuar 2016 kell 12:58

USA majanduskasv aeglustus

Uuselamud Californias  Foto: Scanpix/Reuters

USA majanduskasv võttis läinud aasta viimases kvartalis hoogu maha.

USA kaubandusministeeriumi andmeil aeglustus USA majanduskasvu tempo viimases kvartalis 0,7%-le, olles teises ja kolmandas kvartalis kasvanud aasta peale arvestatult vastavalt 3,9% ja 2% tempos, kirjutas Wall Street Journal.

USA majandust mõjutas mullu hulk vastakaid tegureid. Hõive kasvas, olukord eluasemeturul paranes ja automüük lõi rekordeid, ent teisalt mõjutasid majandust negatiivselt nafta hinna kiire langus ja dollari tugevus. Samuti Hiina majanduskasvu aeglustumine, Euroopa kasvu visa toibumine ning turbulents finantsturgudel.

Kogu aasta majanduskasvuks kujunes 2,4%, mis on sama tase kui 2014. aastal.

Nüüd on küsimus, kas majanduskasvu aeglustumine viimases kvartalis oli ajutine, millele järgneb uus tõus, või on midagi tõsisemat lahti. Läinud aasta lõpus otsustas USA keskpank esimest korda ligi 10 aasta jooksul baasintressimäärasid kergitada, et ülilõdva rahapoliitika tsüklist väljuma hakata. Sel nädalal toimunud keskpanga nõupidamise järel ei ole enam nii kindel, kas ja kuivõrd intresside tõstmine tänavu jätkub.

Eratarbimine, mille arvele langeb enam kui 2/3 SKPst, kasvas viimases kvartalis 2,2%, võrreldes 3%ga kolmandas kvartalist. Kogu aasta arvestuses kasvas eratarbimine 3,1%, mis on kiireim tempo 10 aasta jooksul.

Hetkel kuum