Sirje Rank • 30. jaanuar 2016 kell 16:58

USA taunib Euroopa maksujahti

Margrethe Vestager  Foto: EPA

USA on ärritunud Euroopa Liidu konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri tegevusest, kes on luubi alla võtnud rea USA suurkorporatsioonide maksulepingud Euroopa Liidu liikmesriikides, mis on võimaldanud firmadel oma maksukohustust oluliselt vähendada.

Vestager uurib kokkuleppeid sellest nurga alt, kas soodsa maksukohtlemisega, mille eesmärk on välisinvesteering oma riiki tuua, pole liikmesriigid loonud teiste firmade jaoks konkurentsi moonutavat olukorda. USA kohvikuketi Starbucks ja Itaalia Fiati puhul on EL juba välja öelnud seisukoha, et tegemist oli lubamatu riigiabiga, mis tuleb tagasi maksta. Uurimine käib ka Apple’i üle, mida võib Iirimaal sõlmitud maksukokkulepete tõttu oodata miljarditesse eurodesse ulatuv maksunõue. Äsja ütles Vestager BBC raadiole, et on valmis lähemalt uurima ka Google’i värskelt sõlmitud maksukokkulepet Suurbritannia valitsusega.

Reedel väisas Brüsselit USA rahandusministeeriumi aseminister rahvusvahelise maksustamise küsimustes Robert Stack. Pärast kohtumist ELi ametnikega väljendas ta seisukohta, et Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik esitab USA firmadele põhjendamatud nõudmisi.

„Kui Starbucksi puhul olid summad suhteliselt väiksed, 20-30 miljonit eurot, siis teistel juhtudel võivad nad olla oluliselt suuremad ja ulatuda võib-olla juba mitmete miljarditeni,“ ütles Stack agentuuri Bloomberg vahendusel. „Selle uue lähenemise tagantjärele rakendamine seab küsimärgi alla, kas see on aus kohtlemine.“

Vestager tõrjub, et ehkki komisjon uurib Apple’i, Amazoni, Starbucksi, McDonald’si maksulepinguid, pole tegemist eraldi USA suurkorporatsioonide vastu sihitud meetmega. Näiteks olid luubi all Belgia maksulepingud mitmete Euroopa firmadega, kellel tuleb samuti tagantjärele täiendavalt maksu maksta.

Vestager ise reedesel kohtumisel ei osalenud ja Euroopa Komisjon kohtumist ei kommenteerinud.

„Meile teeb muret, et sisuliselt ütleb Euroopa Komisjon liikmesriikidele, kuidas nad enam kui 10 aasta jooksul oleksid pidanud oma maksuseadusi rakendama,“ ütles Stack.

Teemasse on sekkunud ka USA seadusandjad. USA Senati rahanduskomisjoni liikmed saatsid sel kuul USA rahandusministrile Jack Lew’le kirja, milles palusid tal kosta selle eest, et Euroopa ametnikud USA firmadelt täiendavat maksu ei nõuaks.

„Oleme väga mures, et Euroopa Komisjon püüab maksustada tulu, mida ühelgi liikmesriigil ei ole rahvusvaheliselt aktsepteeritud standardite järgi õigust maksustada,“ ütles Stack. „Üksnes see, et USA maksusüsteem neid summasid enne kodumaale tagasi toomist ei maksusta, ei anna teistele jurisdiktsioonidele rahvusvaheliste maksustandardite alusel õigust neid summasid maksustada,“ ütles ta.

Vestager on korduvalt väljendanud seisukohta, et riikide vahel sõlmitud topeltmaksustamise vältimise lepingud ei tohi luua olukorda, kus firmal on võimalik reeglites olevaid erisusi ära kasutades luua olukord, kus maksu pole üldse vaja maksta.

Lõppeval nädalal tuli Euroopa Komisjoni maksuvolinik Pierre Moscovici välja komisjoni ettepanekutega, kuidas võtta ELi seadustesse üle OECD suunised hargmaiste ettevõtete maksudest kõrvalehoidmise vältimiseks.

Hetkel kuum