Eliisa Matsalu • 3. veebruar 2016
Jaga lugu:

Maxima suuromanik: mul ei lasu süüdistusi

Leedu jaekett Maxima.  Foto: Raul Mee

Maxima suuromaniku Nerijus Numaviciuse sõnul kuulis ta tema vastu algatatud kriminaalmenetluse kohta esimest korda meedia kaudu ja ühtegi kindlat süüdistust talle esitatud pole.

Balti rikkaima mehe, Maxima emafirma Vilniaus Prekyba (VP) suuromaniku Nerijus Numaviciuse vastu alustati kriminaaluurimist, mis on seotud Leedu ühe suurema haigla ja ravimifirmaketi korruptsiooniskandaaliga. Teda kahtlustatakse organiseeritud kuritegudes, rahapesus, korruptsioonis ja pettuses. Leedu prokuratuur teatas uurimisest jaanuari lõpus.

VP teatas, et kuulis kriminaaluurimisest meedia vahendusel ja kontsernile ega ka selle suuromanikule Numavičiusele pole senimaani süüdistusi esitatud.

VP direktor Raimonda Kižiene ütles, et loodetavasti aitab uurimine õigluse jalule seada ja ettevõtte maine puhtaks pesta. “Meil on kahju, et sellised vastutustundetud valesüüdistused jätkuvalt VP ja selle omanike mainet kahjustavad,” ütles Kiziene. Tema sõnul on VP Leedu ametivõimudele andnud kogu info, mida neilt on tahetud ja senimaani pole maksuamet kontsernis tuvastanud ühtegi maksuvangerdust.

Skandaal võimalikust maksuvangerdustest ja rahapesust VP ümber lahvatas eelmisel aastal, kui Numaviciuse kunagine äripartner Mindaugas Marcinkevicius kontserni ja selle suuromanikku tugevalt pettustes süüdistama hakkas.

VP ka ravimiskandaalis

VP sattus hiljutika teise uurimise alla. Nimelt on eelmise aasta oktoobrist Leedus uuritud võimalikku korruptsioonijuhtumit Šiauliai haiglas, kus väidetavalt tegi haigla omanik koostööd Eurovaistine ravimifirmaga, mis kuulub samuti Vilniaus Prekybale ehk Numaviciusele. Korruptsioonisüüdistuse sai kaks Eurovaistine töötajat.

Eurovaistine avalike suhete juht Laura Bielske teatas, et ettevõtte teada püüdis Šiauliai haigla direktor Eurovaistine töötajaid ära kasutada ja panna neid Eurovaistine toodete sekka enda lähikondsele kuuluva ravimifirma kaupu sokutama. Pressiesindaja sõnul ükski neist Eurovaistine kaupade sekka ei jõudnud. Kogu ettevõte on siiski uurimise all.

Leedu ametivõimud alustasid uurimist ka Eurovaistine direktori Kristina Jakubauskiene vastu. Jakubauskiene küll eitas endal mingitki süüd, kuid astus eile siiski ametist tagasi. “Hindan ettevõtte läbipaistvust ja ma ei taha kuidagi firma mainet kahjustada,” põhjendas ta otsust.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum