Kadri Põlendik • 4. märts 2016 kell 10:28

Eesti inglid andsid mullu idufirmadele rekordsumma

Eesti äriinglite liikumise üks eestvedajaid Ivar Siimar loodab, et riik aitab ingelinvestoritel varases faasis olevaid idufirmasid toetada.  Foto: Erik Prozes

Eesti äriinglite ühenduse EstBAN liikmed investeerisid 2015. aastal idufirmadesse 6,7 miljonit eurot, mis on üle kolmandiku võrra rohkem kui tunamullu.

Rekordiline oli möödunud aasta ka tehingute arvu mõttes – kokku tegi EstBAN 160 investeeringut 98 ettevõttesse. See näitab, et peale esmakordselt investeeritud summade on märkimisväärselt kasvanud jätkuinvesteeringute hulk idufirmadesse. EstBANi tegevjuht Heidi Kakko ütles pressiteate vahendusel, et tehingutest on suurima osakaaluga endiselt esmased investeeringud, mis moodustasid 64% kõigist rahasüstidest.

Peamiselt investeeriti IKT-valdkonda, kus tegutseb rohkem kui kolmandik investeeringu saanutest. Teisel kohal olid finantsteenustega seotud idufirmad ja kolmandal mobiili- ja tarkvararakendused.

EstBAN

Eesti Äriinglite Assotsiatsioon

Ettevõtetesse varases arenguetapis investeerivate erainvestorite katusorganisatsioon.

Eesmärgid: ettevõtluskeskkonna arendamine ja ingelinvesteeringute mahu suurendamine.

Üle 100 äriinglist liiget, kes võrgustiku toel analüüsivad ja teevad ühiselt uusi investeeringuid.

EstBANi juhatuse esimees ja üks asutajaid Ivar Siimar rõhutas, et äriinglid on kogu maailmas idufirmadele kõige olulisem kapitaliallikas. “Eesti äriinglite kogukond kasvab eelkõige entusiastlike tehnoloogiahuviliste arvel, kel on missioonitunne aidata noori innovaatilisi ettevõtteid. Kahjuks ei ole Eestis idufirma müügiga rikkaks saanud seeriaettevõtjaid veel piisavalt, mistõttu vaatamata tehingute arvu kasvule on kapitali pakkumine ikka veel võrreldes nõudlusega väheldane,“ märkis Siimar.

Tema sõnul oleks vaja riigi tuge, et pakkuda idufirmadele rohkem kapitali riskantses varases faasis. “Meil on lootust, et mõne päeva eest asutatud kauaoodatud kaasinvesteerimisfond EstFund annab olulise tõuke äriinglite investeeringute kasvule,” sõnas Siimar.

Peamiselt investeeris EstBAN idufirmadesse seemnefaasis (36% tehingutest) ja sellele järgnevas varases faasis (31%). Seemnefaasile eelnevas staadiumis tehti üksnes 11% investeeringutest, mida on paar protsenti vähem kui varasematel aastatel.

EstBAN valis aastatulemusi kokkuvõtval üldkoosolekul 2015. aasta äriingliks Kuido Lepiku, kes on IT-lahendustehuviline ettevõtja. Parima uustulnuka tiitli pälvis Ando Kivilaid, kes on varem üles ehitanud mitu kindlustusteenuse pakkujat. Aktiivseima äriingli tiitel läks Ari Korhonenile, kes on ka Soome äriinglite ühenduse FiBAN liige.

Seekord tõstis EstBAN esile ka kahte erasektori algatust – Telia Eesti toel loodud kiirendi VUNK, et innustada suurettevõtetes töötavaid nutikaid spetsialiste rohkem uute ideede arendamisega tegelema, ja Playtechi endise tegevjuhi Rein Lemberpuu loodud idufirmade koostöökeskkond Tartusse.

Hetkel kuum